Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hezký den všem,
potřebovala bych poradit ohledně jedné věci - podle čeho se zjišťují kořeny, abych následně mohla dosadit? Pokud by bylo možné nastínit nějaký postup.
Viz. obrázek se zakroužkovaným.
Předem děkuji.
Ahoj,
tohle je rozepsaná tzv. zakrývací metoda. Poté co uděláš rozklad na parciální zlomky vynásobíš obě strany rozloženým polynomem, na levé straně se ti vykrátí celý, na pravé vždy jen jeho část.
Rovnice po této úpravě je "Určení parametrů"
Dalším postup je dosazování jednotlivých kořenů polynomu do rovnice, odtud získáš A, B, C.
Pokud by dosazování nepomohlo (vícenásobné kořeny, komplexní kořeny). Tak získáš A,B,C pomocí porovnání koeficientů u jednotlivých mocnin polynomů "Určení parametrů".
Snad jsem odpověděl správně na otázku. Jestli ti jde jenom o to jak zjistíš ty kořeny, tak to je právě rozkladem
.
Pokud je možné mi to napsat více polopaticky, bohužel mi tento postup nebo nastínění nic neřeklo.
Nevím, jak to mám z toho rozkladu vyčíst :) Musí se to nějak rovnat nule, to číslo, co tam dosadím?
↑ Kate22:
Zdravím,
nalezeno při úklidu. Upřesní, prosím, čemu nerozumíš - jak se provedl rozklad výrazu na součin 
Nevím, jak to mám z toho rozkladu vyčíst :) Musí se to nějak rovnat nule, to číslo, co tam dosadím?
Jelikož při uvedení zlomků na společný jmenovatel "donásobuješ čitatel chybějící závorkou do rozkladu", tak potom, když za x dosadíš takové číslo, aby příslušná závorka se vynulovala, podaří se "zakryt" (vynulovat) některý z koeficientů A, B, C atd. To píše i kolega ↑ user:.
Hodně podrobně je tady.