Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer,
nevím si rady s následujícím příkladem:
"Určete 1. člen, diferenci a vzorec pro n-tý člen AP, v níž je součet prvních 3 členů roven 27 a součet druhých mocnin těchto členů je roven 275."
Zkoušel jsem to mnoha způsoby např. pomocí součtového vzorce - 27=3/2(a1+a3) a 275=3/2(a1 na druhou + a3 na druhou) a pak si z jednoho vyjádřit a3 a dosadit do toho druhého, ale vychází mi hausnumera, která vůbec nezapadají do výsledků, z čehož usuzuji, že takto postupovat nelze...
Nicméně řešení mě zajímá a tak vás snažně, prosím, jestli byste mi s tím pomohli a ukázali mi, jak to řešit.
Děkuji za pomoc!
↑ Měsíček:
Ak je postupnosť aritmetická, oplatí sa písať jej prvé tri členy v tvare
Potom ich súčet sa vyjadrí ľahko
a máš hodnotu
...
Dosadiť ju do vzťahu pre súčet prvých troch členov - dostaneš hodnotu súčtu
.
Vyjadríš, dosadíš, vyriešiš kvadratickú rovnicu ...
Ahoj ↑ Měsíček:,
keď sa hovorí o troch za sebou nasledujúcich členoch aritmetickej postupnosti, obvykle sa oplatí "odraziť sa" od toho prostredného člena.
Napríklad členy si označ ako a, b, c a použi a=b-d, c=b+d (d je diferencia).Úžasne Ti to výpočty aj úvahy zjednoduší. Napríklad temer okamžite určíš prostredný člen (b)...
Zdravím ↑ Cheop:,
práve som chcela poradiť mesičkovi, aby si to skúsil obomi spôsobmi (jeden si navrhol Ty a bakyx a druhý Dana a ja), ale vidím, že už je offline...:( Moja skúsenosť je tá, že keď vyjadríme "krajné" členy pomocou prostredného, výpočty bývajú obvykle jednoduchšie...
↑ Arabela:
Arabela, ahoj.
Načo by Mesiačik počítal - a ešte dvoma spôsobmi, keď mu stačí opísať Cheopov postup?
Naozaj by bol na hlavu padnutý...