Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2012 15:34

akt/fakt
Reputace:   

Výpočet inverzní matice 3x3

Zdraviim, potrebovala bych prosim poradit s timhle prikladem. A jeste nejak nemuzu najit, jak se tady pisou matice v tom LaTexovím výrazu, tak se omlovám.
Mám danou matici 3x3:
       3  1  -2
A= -5  1  6
       1  3  2

a potřebuji k ní zjistit matici inverzní. Vím, že napřed musím zjistit ten determinant, který nesmí být roven nule, že? Takže když se mi determinant téhle matice rovná nule, co je tedy výsledek?
Děkuji za jakoukoliv radu :))).

• (téma jako vyřešené označil(a) akt/fakt)

#2 18. 11. 2012 15:39

marnes

Re: Výpočet inverzní matice 3x3

↑ akt/fakt:
Nejsem si jist, zda vychází determinant nula.

Inverzní najdeme tak, že k zadané připíšeme jednotkovou a upravujeme tak, aby se zadaná změnila na jednotkovou a to co vyjde místo jednotkové je inverzní.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 18. 11. 2012 15:39

Blackflower
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK BA, EFM, absolvent 2016
Pozice: aktuár
Reputace:   71 

↑ akt/fakt: Ak sa determinant rovná nule, znamená to, že matica je singulárna, teda k nej neexistuje inverzná.
My sme počítali inverznú k 3x3 a viac tak, že sme si napísali vedľa seba pôvodnú maticu A a identitu. Potom sme robili elimináciu tak, aby sme z A dostali identitu. Každú úpravu, ktorú sme urobili na A, sme urobili aj na I (teda po prvom kroku už nie I). Keď namiesto A budeme mať I, druhá matica, ktorá vznikla úpravami z I, je inverzná k pôvodnej A.
Dá sa to pochopiť?

#4 18. 11. 2012 16:21

Moabiter
Místo: Rakovník
Škola: ČVUT FEL OI
Pozice: student
Reputace:   10 
Web

Pokud to chceš pomocí determinantu tak platí vztah $A^{-1} = \frac{1}{detA}*adjA$ přičemž adjungovaná matice je tohle http://cs.wikipedia.org/wiki/Adjungovaná_matice což máš určitě někde v materiálech pokud na to chceš jít přes determinant. Je z toho vidět, že pokud by byl determinant 0 tak by se dělilo nulou.

Metoda je to hezká pro matice 2*2, pro 3*3 ještě docela taky (kofaktory jdou z hlavy), pro větší už bych to nepoužil.

#5 18. 11. 2012 22:54

akt/fakt
Reputace:   

Pořád mi determinant vychází 0, i kamarád to počítal, a taky 0. A když bude tedy determinant 0, a budu dělit tou nulou, tak to bude stejně 0, protože pak se tam i násobí, ne? Tím pádem je výsledek 0? Nebo nemohl by mi prosím někdo tenhle příklad vypočítat? Jako přímo napsat tu inverzní matici i s tím postupem? Jinak vím, že to jde pouze pro ty matice 2x2 nebo 3x3. :)))).

#6 19. 11. 2012 00:05

akt/fakt
Reputace:   

Zjistila jsem, že pokud vychází determinant dané matice 0, matice je tedy singulární a inverzní matice k ní tedy neexistuje, je to tak? Díky :))

#7 19. 11. 2012 10:15

marnes

↑ akt/fakt:
Ano, opravuji se, determinant je roven nule

Jo. A na začátku vás zdravím.

#8 19. 11. 2012 11:09

akt/fakt
Reputace:   

Díky ↑ marnes:

Uzavřeno :))