Stránky: 1
Dobrý den.
Obracím se na Vás s prosbou, zda lze alespoň přibližně vypočítat neznámou x v níže uvedeném příkladu (nejsem žádný matematik, jsem obyčejný energetik jednoho nejmenovaného podniku, nejvíce pracuji s Excelem a tento výpočet potřebuji pro správné naplánování spotřeby paliva v kombinované výroby elektřiny a tepla).
Zde uvádím můj problém - číslu v řadě A vždy odpovídá číslo v řadě B, není zde žádná přímá ani nepřímá úměra, je to závislé od toho, nakolik je provozován náš turbogenerátor v odběrovém či kondenzačním režimu, z hlediska ekonomiky provozu se však co nejvíce držíme a budeme i nadále držet v odběrovém režimu:
4,990 = 1,657
2,251 = 2,125
2,521 = 2,174
1,538 = 2,400
5,921 = 1,568
6,162 = 1,567
6,124 = 1,572
4,842 = 1,679
3,602 = 2,069
1,398 = x
Omlouvám se za můj laický výklad a zápis dané problematiky, jde mi o to, jestli lze v Excelu pomocí nějakých funkcí co nejpřesněji vypočítat neznámou x v řadě B, která bude odpovídat libovolnému číslu z intervalu řady A.
Předem děkuji za Váš drahocenný čas věnovaný této problematice.
S pozdravem
MontyBeer
↑ MontyBeer:
možná by stačila jen funkce FORECAST
↑ MontyBeer:
Ahoj, když si to dáš do grafu a klikneš na ty body, je tam možnost "Přidat spojnici trendu". Zvolíš lineární a zaškrtneš zobrazit rovnici regrese. Potvrdíš a ukáže se ti tak regrese i její rovnice. Do té to dosadíš a spočítáš. Nebo taky můžeš zvolit pokračování (v části "Odhad").
Stránky: 1