Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Jan123:
Zdravím,
potřebuješ dopočet hodnoty funkce v zadaném bodě, vzorce pro rovnici tečny a normály, také 1. derivaci zadané funkce a hodnotu derivace v zadaném bodě. Případně video.
V kterém kroku je problém? Děkuji.
Nevím si rady co mám udělat s tím ln ? Jak se dosadí a poté jak se to derivuje. Jsem jak negramot. Nechapu jaký je postup ,když je tam to ln. při normální rovnici si umím dosadit body a udělat tečnu a i derivovat,jen nevím jak se to dělá u ln a těch složitějších funkcí. DĚKUJI.
↑ Jan123:
ještě pozdrav,
dosadí se do:
hodnota x ze zadání bodu: [2,?], tedy
. Tedy:
, po dopočtu vznikne hodnota 2. souřadnice
.
derivovat je lepší, když s ln, horší s log - dle vzorce v odkazu a brat jako složenou funkci - také v odkazu.
.
A do výsledku derivace se opět dosadí
, aby byla derivace ve stejném bodě. A potom se všechno dosadí do vzorce pro normálu. Určitě to bude i v odkazu, co jsem dala ve Tvém dalším tématu. Zkus to tak rozepsat, aby bylo jasné, kde je problém. Děkuji.
OT: témata, co máš ve Fyzice - bohužel, je to otročina. To se prostě člověk posadí, když musí atd.