Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2012 21:32

johca
Zelenáč
Reputace:   

Limita funkce - L´Hospitalovo pravidlo

$\cdot \cos 1/x$Ahoj, mám problém s vyřešením jedné limity..
$\lim_{x\to\infty }x^2\sin 1/x$

jde o neurčitý typ $\infty \cdot 0$ takže jsem dále postupovala derivací a jeden člen $x^2$ jsem si převedla do jmenovatele. dál si s tím ale nějak nevím rady, vyjde mi v čitateli $-x^-2\cdot \cos 1/x$ a ve jmenovateli $-2x^-3$. Cosinus nuly vyjde jedna, ale nevim ted co s těmi zlomky. myslela jsem ze po dosazeni nekonecna vyjdou oba dva nula, ale spravny konecny vysledek ma byt $+\infty $ . Poradili byste mi prosím?

#2 20. 11. 2012 21:58

Bati
Reputace:   192 

Re: Limita funkce - L´Hospitalovo pravidlo

Ahoj,
zkusila jsi nepoužít l'Hospitalovo pravidlo? Je to vskutku docela jednoduché.

#3 20. 11. 2012 22:10

johca
Zelenáč
Reputace:   

no, to mě popravdě nenapadlo, protože to do testu stejně budeme muset počítat přes to pravidlo :). A jak by se to tedy počítalo bez použití l´Hospitala?

#4 20. 11. 2012 22:50

Bati
Reputace:   192 

$\lim_{x\to\infty }x^2\sin 
\frac1x=\lim_{x\to\infty}x\cdot\lim_{y\to0+}\frac{\sin{y}}{y}=\infty\cdot1$, kde $y=\frac1x$.

To je, upřímně, blbost vyžadovat, abyste všechno počítali l'Hospitalem. Jednak je to nástroj, který spousta lidí bezmyšlenkovitě používá, přestože by ho jen hodně hodně malá část uměla odvodit, a druhak existuje spousta triviálních limit, podobných tvému příkladu, kde l'Hospitalovo pravidlo nevede k výsledku.

#5 21. 11. 2012 09:31 — Editoval Rumburak (21. 11. 2012 09:36)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ johca:

Ahoj.
Nebo si tam tu substituci $y=\frac1x$  udělej hned na začátku a pak podmínky pro efektivní použití l'Hospitalova pravidla vzniknou. 
Dostaneš

$\lim_{x\to\infty }x^2\sin \frac1x=\lim_{y\to0+}\frac{\sin{y}}{y^2}= \lim_{y\to0+}\frac{\cos{y}}{2y}  = "\frac {1}{0+}"  = +\infty$ .

Samozřejmě souhlasím s kolegou ↑ Bati:, že mechanické používání l'Hospitalova pravidla  matematickou kreativitu příliš nerozvíjí.

#6 23. 11. 2012 11:26

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ johca:

V původním příspěvku vidím, že pod znakem limity je uveden symbol $\infty$. Těžko o něm soudit, jestli vyjadřuje pouze $+\infty$, případně jsou to dvě úlohy v jednom a míní se tím $\pm\infty$. Soudím tak z toho, že pro výsledek autor uvádí symbol $+\infty$, kde jasně dává najevo znaménko.

Osoně se přikláním k preciznější variantě uvádějící znaménko nevlastního prvku vždy.

Zápatí