Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2012 21:32

johca
Zelenáč
Reputace:   

Limita funkce - L´Hospitalovo pravidlo

$\cdot \cos 1/x$Ahoj, mám problém s vyřešením jedné limity..
$\lim_{x\to\infty }x^2\sin 1/x$

jde o neurčitý typ $\infty \cdot 0$ takže jsem dále postupovala derivací a jeden člen $x^2$ jsem si převedla do jmenovatele. dál si s tím ale nějak nevím rady, vyjde mi v čitateli $-x^-2\cdot \cos 1/x$ a ve jmenovateli $-2x^-3$. Cosinus nuly vyjde jedna, ale nevim ted co s těmi zlomky. myslela jsem ze po dosazeni nekonecna vyjdou oba dva nula, ale spravny konecny vysledek ma byt $+\infty $ . Poradili byste mi prosím?

#2 20. 11. 2012 21:58

Bati
Reputace:   192 

Re: Limita funkce - L´Hospitalovo pravidlo

Ahoj,
zkusila jsi nepoužít l'Hospitalovo pravidlo? Je to vskutku docela jednoduché.

#3 20. 11. 2012 22:10

johca
Zelenáč
Reputace:   

no, to mě popravdě nenapadlo, protože to do testu stejně budeme muset počítat přes to pravidlo :). A jak by se to tedy počítalo bez použití l´Hospitala?

#4 20. 11. 2012 22:50

Bati
Reputace:   192 

$\lim_{x\to\infty }x^2\sin 
\frac1x=\lim_{x\to\infty}x\cdot\lim_{y\to0+}\frac{\sin{y}}{y}=\infty\cdot1$, kde $y=\frac1x$.

To je, upřímně, blbost vyžadovat, abyste všechno počítali l'Hospitalem. Jednak je to nástroj, který spousta lidí bezmyšlenkovitě používá, přestože by ho jen hodně hodně malá část uměla odvodit, a druhak existuje spousta triviálních limit, podobných tvému příkladu, kde l'Hospitalovo pravidlo nevede k výsledku.

#5 21. 11. 2012 09:31 — Editoval Rumburak (21. 11. 2012 09:36)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ johca:

Ahoj.
Nebo si tam tu substituci $y=\frac1x$  udělej hned na začátku a pak podmínky pro efektivní použití l'Hospitalova pravidla vzniknou. 
Dostaneš

$\lim_{x\to\infty }x^2\sin \frac1x=\lim_{y\to0+}\frac{\sin{y}}{y^2}= \lim_{y\to0+}\frac{\cos{y}}{2y}  = "\frac {1}{0+}"  = +\infty$ .

Samozřejmě souhlasím s kolegou ↑ Bati:, že mechanické používání l'Hospitalova pravidla  matematickou kreativitu příliš nerozvíjí.

#6 23. 11. 2012 11:26

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ johca:

V původním příspěvku vidím, že pod znakem limity je uveden symbol $\infty$. Těžko o něm soudit, jestli vyjadřuje pouze $+\infty$, případně jsou to dvě úlohy v jednom a míní se tím $\pm\infty$. Soudím tak z toho, že pro výsledek autor uvádí symbol $+\infty$, kde jasně dává najevo znaménko.

Osoně se přikláním k preciznější variantě uvádějící znaménko nevlastního prvku vždy.

Zápatí