Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, učím se na zápočet z matiky a s některými typy derivací si nejsem schopná poradit.
Teď si lámu hlavu s tímto příkladem a nejsem schopná ho dopočítat: ![kopírovat do textarea $y=\frac{12*\sqrt{x^{3}*\sqrt{x}}}{5*\sqrt[3]{x^{4}}}$](/mathtex/f8/f8cd15a8001c78377e0dce08264e3494.gif)
Já jsem si ten příklad nejprve upravila tak, abych tam neměla odmocniny, takže po úpravách jsem dostala výraz k derivování tento: 
To jsem zderivovala takto: 
Ale pak už mi vycházejí samé nesmysly a nemůžu se dopočítat konce :( Mohl byste mi s tím někdo prosím pomoct?
Předem děkuju
↑ sandrina:
Nevím proč se mi nechce zobrazit ten zderivovanej výraz, v náhledu se zobrazuje normálně, tak posílám alespoň kod, abyste si to mohli hodit do toho "převodníku"
y´= \frac{(12*\frac{7}{4}x^{\frac{3}{4}})(5*x^{\frac{4}{3}})-(12*x^{\frac{7}{4}})(5*\frac{4}{3}x^{\frac{1}{3}})}{(5*x^{^{\frac{4}{3}}})^{2}}
↑ sandrina:
V tom posledním LaTexovém výrazu máš nějakou chybu, kterou se mi nechce hledat, takže tvůj pokus o derivaci součinu vůbec nevidím. Když to opravíš, tak se podíváme kde je v tom chyba.
Ale zeptám se na něco jiného. Nešlo by to před tím derivováním upravit ještě nějak dál?
↑ sandrina:
I ta derivace podílu je správně. Pokud ti vychází kraviny, tak děláš chybu někdy potom.
Ale jak už jsem naznačoval, je zbytečně pracné derivovat jako podíl.
Edit: Umíš nějak upravit
?
↑ sandrina:
Ano, a ještě lepší než jako součin bude využít linearitu derivace,
si vytknout, a derivovat jen
.
Ono to je samozřejmě efektivně to samé, ale je dobré si uvědomit, že když derivuju součin dvou funkcí a jedna z nich je konstantní, tak ten vzoreček pro součin nepotřebuju.
Stránky: 1