Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohli byste mi prosim na nejakej jednoduchem prikladu ukazat jaky je rozdil mezi linearnim prostorem a podprostorem? Pripada mi, ze jsou nadefinovane uplne stejne...
Pokud bych to mel brat z cestinarskeho hlediska, tak PODprostor asi bude jen nejaka cast prostoru, ale podle definice mi to tak nepripada.
dekuji
Být podprostorem je binární relace, tak jako být podmnožinou, nebo být dítětem někoho, nebo být menším (než ...)
Když je někdo dítětem, je i člověkem. Matka není dítětem svého syna, i když jsou oba lidi. :D
Každý vektorový prostor má množinu svých podprostorů. Tyto jeho podprostory jsou zároveň vektorovými prostory. Relace být podprostorem (na množině všech podprostorů daného prostoru) je reflexivní, antisymetrická a tranzitivní, jde tedy o uspořádání.
(podobně jako u té analogie s dětmi, akorát tam jde o ostré uspořádání.)
Množina všech podprostorů daného prostoru je tedy částečně uspořádaná s nejmenším prvkem - nulovým podprostorem (nebo též triviálním) a nejvetším prvkem - to je ten samotný celý prostor.
Když tak sem napiš vaši definici podprostoru.