Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych poradit, jak se usměrnují tyto výrazy:

a to tak, aby se mi nejvyšší mocnina v odmocninách vykrátila. Budu rád za obecný vzorec i pro vyšší řády odmocnin, ale hlavně pokud možno ukázkový postup těhlechc dvou. Usměrnovali jsme tyto výrazy ve škole podle vzorce (
) , ale nevim si s nim rady :(
Zdravím,
neřekla bych, že úpravě, kterou máš na mysli, se řekne "usměrňování", spíš rozšíření zlomku tak, aby šlo vidět nejvyšší mocninu. Nebo ještě upřesní třeba scanem z hodiny, co jste dělali.
Vzorce pro rozšíření - viz užitečné vzorce.
V zápisu
první člen je rovnou A, druhý B (jelikož odmocniny jsou stejné a budu rozšiřovat do vzorce
.
V zápisu
nemám stejné odmocniny, tedy nejdřív zlomky v exponentech přivedu ke společnému jmenovateli:
, potom už mám členy A, B a budu rozšiřovat do vzorce
.
Stačí tak na úvod? Děkuji.
Dík. Ten první jsem pochopil a už umim ten princip.
Akorát mi furt neni jasný ten druhý, jak se bude rozšiřovat. Moc to v tom nevydim :( . Nenapsal by jste mi někdo prosím postup - mylsim si, že by stačil jenom první krok+komentář, proč co děláte.
Zkoušel jsem to a nějak mi to nevychází...konkrétně to potřebuji k tomuto příkladu, abych vypočítal limitu posloupnosti:
. Jsem s tim už bezradný, budu velmi vděčný, jestli s enajde nějaká dobrá duše, která by mi vypočítala tuto limitu i s postupem :)
↑ muras:
používal bys pro rozšíření vzorec 2.5, 

Ovšem je možné, že můžeme zvolit úplně jinou úpravu až uvidíme celé zadání. Úplně nejlepší vždy napsat celou úlohu, co řešíš. Děkuji.