Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, opět potřebuju pomoct s programem - průběh f-ce
Zadání mám 
a hnedka se mi vyskytl problém s první derivací, WA mi hodí výsledek, ale vůbec neívm jak k tomu dojdu, prosím pomohl by jsme mi někdo?
↑ Mihelherbiii:
Zdar
Zkus použít MAW

V tom se vůbec nevyznám, nevím jak udělat odmocninu ani absolutní hodnotu..:/

Wow....Na to bych sám nepřišel... Derivaci bych měl, vypočtu stacionární body, to bych měl zvládnout.
Pak ale budu potřebovat druhou derivaci...
NO jako jestli napíšeš jak jsi to zadala budu rád..;) Tady je odmocnina /sqrt, nebo tak nějak, ale jak to zadat tam netuším..

↑ Mihelherbiii:
sqrt(odmocneny vyraz)
abs(vyraz v absolutni hodnote)
↑ Mihelherbiii:
Ja to robím takto:
Dám si české prostredie (vlajka vpravo hore).
Ak derivácia, stlačím diferenciální počet.
Zadám tam výraz napísaný v TeX - e (bez dolárov), tuná \frac{{\sqrt{|x-1|}}}{x}.
Stlačím Náhled.

Teď jsem se bavil s kámoškou, co měla tenhle příklad a poradila mi, že jsi mám funkci rozdělit na
pro
a na
pro 
Pak defacto počítám dva průběhy funkcí (tzn. každou zvlášť derivovat,limity zvlášť...) , ale jen v daném intervalu, pochopil jsme to správně?
↑ Mihelherbiii:
Řekl bych že ano, tímto způsobem bych to taky dělal mít jen tužku a papír.

Jo jo..Pustil jsem se do toho...
Ale i tak jsme uvízl u druhé derivace.. první zmíněné funkce, moc si s tím MAWem nerozumím, nevím jak tam dát zadat druhou derivaci bet toho abych zadával perní derivaci a tu derivoval...

Jj to je graf celé f-ce to i pak pomůže, díky..;)
Jsem u monotónosti, prozatím pohoda, jen tu druhou derivaci nevím, nevím postup (výsledek mám, WA na Hrad, ale jak to napíšu to netuším).
Ještě zkutit inflexní body : http://www.wolframalpha.com/input/?i=0%3D3x^2-12x%2B8 , zjistiti konvexnost a konkláv¨nost, to bych měl zvládnout a pak limitu bez směrnice, to bych měl taky zvládnout..;) Snad.
Takže jeslti můžu poprosit o pomoc s tím postupem druhé derivace?
↑ Mihelherbiii:
Vieš čo, pozerala som sa znova na MAW - je tam aj tlačidlo Priebeh funkcie a v rámci neho vyrátaná druhá derivácia, tá ale bez postupu (derivuješ proste ručne prvú, alebo trebárs prvú v MAW... :-) ).
Výsledok:

první část zdárně hotová..;)

No..jediný problém co mám je postup v druhé derivaci u obou verzí...
Kdyby jste byl někdo tak hodný a napsal postup a vyfotil ho byl bych moc rád, už se tu pokouší udělat ségra ale i pro ní to je moc...