Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem. Napadlo mě dát rovnice s x1,x2,x3 pod sebe a udělat z nich rozšířenou matici soustavy následně se dopočítat k nějakým t1,t2,t3, které mi budou udávat bázi, druhy radek vypadl,musel jsem pouzit 2 parametry, došel jsem k tomuto, že báze je <r*[1,1,0],p*[-1,0,1]>, je to správně, nebo jsem totálně vedle? :-) nevíte jak podle definice dokážu, že se jedná o bázi?
Díky za vaše postřehy

Je zřejmé, že ty dvě rovnice v definici V jsou ekvivalentní (jedna je -1 násobek druhé), takže na jednu můžeme zapomenout. Stačí tedy najít maximální počet lineárně nezávislých vektorů, které splňují tu rovnici, což jsi udělal (nevím, co jsou r a p, vektory báze budou prostě dva vektory, ne lineární obal těch vektorů, pokud jsi to tak myslel). Máme tedy (asi - ještě dokážeme) bázi (označím M)
Definice:
"Báze vektorového prostoru V je množina lineárně nezávislých vektorů, jejichž lineární obal je roven celému prostoru V"
Že jsou vektory z M lineárně nezávislé je zřejmé. Předpokládejme, že máme vektor
, je tedy splněno
a máme najít jeho rozklad do báze M. Má tedy platit
,
z toho
Tato soustava má řešení
a
, protože první rovnice je díky podmínce
splněna. Každý vektor z V tedy lze napsat jako lineární kombinaci vektorů z M, množina M je tedy báze V.
Stránky: 1