Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2008 18:33 — Editoval hmyzak (30. 11. 2008 18:34)

hmyzak
Reputace:   

Najděte bázi vektorového prostoru

http://img128.imageshack.us/img128/9074/imgwd8.jpg

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem. Napadlo mě dát rovnice s x1,x2,x3 pod sebe a udělat z nich rozšířenou matici soustavy následně se dopočítat k nějakým t1,t2,t3, které mi budou udávat bázi, druhy radek vypadl,musel jsem pouzit 2 parametry, došel jsem k tomuto, že báze je <r*[1,1,0],p*[-1,0,1]>, je to správně, nebo jsem totálně vedle? :-) nevíte jak podle definice dokážu, že se jedná o bázi?

Díky za vaše postřehy

#2 30. 11. 2008 21:27

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Najděte bázi vektorového prostoru

Je zřejmé, že ty dvě rovnice v definici V jsou ekvivalentní (jedna je -1 násobek druhé), takže na jednu můžeme zapomenout. Stačí tedy najít maximální počet lineárně nezávislých vektorů, které splňují tu rovnici, což jsi udělal (nevím, co jsou r a p, vektory báze budou prostě dva vektory, ne lineární obal těch vektorů, pokud jsi to tak myslel). Máme tedy (asi - ještě dokážeme) bázi (označím M)

$M=\{(1,1,0),(-1,0,1)\}$

Definice:

"Báze vektorového prostoru V je množina lineárně nezávislých vektorů, jejichž lineární obal je roven celému prostoru V"

Že jsou vektory z M lineárně nezávislé je zřejmé. Předpokládejme, že máme vektor $(a,b,c)\in V$, je tedy splněno $-a+b-c=0$ a máme najít jeho rozklad do báze M. Má tedy platit

$(a,b,c)=\lambda_1(1,1,0)+\lambda_2(-1,0,1)$,

z toho

$ a=\lambda_1-\lambda_2\nl b=\lambda_1\nl c=\lambda_2 $

Tato soustava má řešení $\lambda_1=b$ a $\lambda_2=c$, protože první rovnice je díky podmínce $-a+b-c=0$ splněna. Každý vektor z V tedy lze napsat jako lineární kombinaci vektorů z M, množina M je tedy báze V.

#3 01. 12. 2008 10:31

hmyzak
Reputace:   

Re: Najděte bázi vektorového prostoru

Zápatí