Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám dotaz ohledně analytické geometrie. Je třeba spočítat výšku Va. Je dán vektor u, všetně směr, todíž se "dosadí" do vzorce na obecné vyjádření přímky. Jenže pak nechápu, proč se tam zrovna musel dosadit bod B. Ano, pochopitelně to s A a C nevychází, ale, když si vyjádřím stranu a jako přímku a k ní povedu kolmici bodem a, taky nevychází...
↑ ((:-)):
á, omouvám se, bod C je zadán [0;-7].
Úlohu máš komplet nakreslenú.
Vím, že to mám spočítané a je to dobře, jen se ptám proč se dosazovalo zrovna B?
Ináč - neviem, či je to nejaká dohoda, ale vektor sa má asi počítať , aj keď tu to nejaký veľký vplyv nemá...
To se řídí podle směru té šipky u vektoru, odečítám "proti směru", ale jak pravíš, je to asi jedno :)
On bude problém v tom, že se nehledá velikost, ale rovnice Ta.
Nicméně, já bych to udělal tak, že bych do té rovnice "obecné přímky" dosadil vektor u (zde je normálový, tudíž netřeba obracet znaménka a prohazovat souřadnice).
dostal bych
, do čehož bych dosadil bod A [4;1]. Dostal bych 4-2y+c=0, dopočetl bych si C. Dostal bych obecnou rovnici kolmice na a procházející A.NIKOLIV JEJÍ PRŮSEČÍK SE STRANOU a. Stranu a bych si vyjádřil obecně, dostal bych soustavu 2 rovnic o 2 neznámých (x,y). Získal bych souřadnice průsečíku. Pak bych si do vektoru u dosadil souřadnice průsečíku. Získal bych rovnici Ta.
Pokud jsem schybil, prosím o opravu :)
Nicméně, nechápu, jak bylo vykouzleno vyfocené řešení...
A, omlouvám se za matematické chyby, co jsem ve spěchu nasekal,
ale rovnice kolmice se tvoří dosazením souřadnic bodů do vektoru ( pokud vektor není normálový, je nutno jej zkonvertovat) a následným výpočetním c.
tudíž by zápis Ta (těžnice na a) byl
4x-2y-2=0
ne?

↑ xardas:
No pokud chceš počítat délku těžnice t_a potom lze takto:
1) Určíš střed strany BC
2) t_a = vzdálenost středu strany BC od bodu A (vzdálenost 2 bodů)
Mě vyšlo: