Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj...mohli by jste mi někdo prosím poradit s dvěma příklady (respektive s grafy funkci)? f : y = 3x-9/2x-4 a f : y = -x+2/3x-1.... u toho prvního mi to vyšlo takhle: y= 3/2 - 3/2x-4 , souřadnice jsou 2 a 3/2, no a průsečíky Px(3,0) a Py(0,9/4),, , a ten druhý vyšel takhle : y = -1/3 + 5/9 * 1/x-1/3,, souřadnice by měly být 1/3 a -1/3 a průsečíky vycházejí nějak divně Py(0,-2) a Px(5/27,0).... díky moc
aha..dobre, takže v tom druhém příkladu jsou průsečíky (2,0)..oka.. tak jsem to zkusila narýsovat ty grafy, ale vypadá to trochu vadně...já nevím, my jsme totiž měli zatím jen jednu hodinu těch lineárních lomených výrazů, tak ještě moc nevím, jak ty grafy mají přesně vypadat, ,

↑ Yuki8:
graf lineární lomené funkce je hyperbola.
to co nazýváš "souřadnice" jsou souřadnice středu hyperboly a současně rovnice asymptot

nejdřív nakreslíš asymptoty
asymptot se graf nikdy nesmí dotknout
pak si spočítáš několik bodů
x -1 0 1 3 5
y 2 9/4 3 0 1
a pak body proložíš graf
↑ sisa26:
Zdravím, založ si, prosím, vlastní téma - viz pravidla. Pro graf slouží tlačítko GRAPH pod oknem zprávy a používej dostatek závorek. děkuji.
↑ lisakpodsity:
Zdravím,
pokud potřebuješ vykreslovat graf pomocí tlačítka pod oknem zprávy, máme zde téma, kde si můžeš nechat poradit. Nepiš, prosím, do cizích témat, pokud příspěvek s tématem nesouvisí. Děkuji.