Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravicko prosim potrebujem pomoct s tymto prikladom ako sa to pocita dik
Lopta bola vrhnutá zvislo nahor a dopadla späť na povrch Zeme
za 2,8 s. Určte veľkosť začiatočnej rýchlosti lopty a najväčšiu
výšku, do ktorej sa lopta dostala.

Tak pokud jste dané téma probírali, tak jste měli dojít k těmto závěrům
počáteční rychlost v závislosti na výšce vrhu
doba pádu z největší výšky vrhu
pak info o tom, že čas směrem nahoru a dolů je stejný, a rychlost počáteční je stejná, jako rychlost dopadu, takže dle zadání nahoru je to 1,4s
zbytek snad už zvládneš
Pohyb míče je možné rozdělit na dvě části - nejprve při vrhu vzhůru je to pohyb rovnoměrně zpožděný, při sestupu z bodu obratu je to pohyb rovnoměrně zrychlený. Oba pohyby jsou asi se zanedbáním odporu vzduchu, takže jsou ekvivalentní se zrychlením (resp. zpožděním)
. Maximální rychlost bude na počátku vrhu a bude stejná v okamžiku dopadu, označíme si ji
. Označíme si dál celkový čas pohybu
a čas jedné z částí pohybu
. Platí, že
. U těchto příkladů je výhodné počítat některé vztahy z energie (i když z pohybových rovnic by to šlo také). Při vrhu vzhůru se mění kinetická energie na změnu energie potenciální:
a odtud
(1)
Dál pro rychlost zrychleného pohybu (druhá část pohybu - padání) platí:
(2)
Z rovnice (2) při
dostaneme číselně
a po dosazení této hodnoty do (1) je číselně ![kopírovat do textarea $h=9,8[m]$](/mathtex/72/729996b4deb4602ac24db308ff0d8191.gif)

↑ tomasinko:
Mně to vyšlo podle mých vzorců dobře.

9,8

↑ tomasinko:
Podle vzorců, které jsem ti napsal
↑ tomasinko:
Omlouvám se, pří odesílání latexu se mi bloknul počítač a pak jsem to v rychlosti napsal špatně. Samozřejmě, ve výrazu pro výšku je druhá mocnina rychlosti, také ve vzorci, který srovnává potenciální a konetickou energii. Ono by to nevyšlo ani rozměrově. Už jsem to opravil a jsem v souladu s ostatními.