Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2012 11:19

Kája2
Reputace:   

sjednocení-opačný prvek

Ahoj, mám opravdu velmi hloupou otázku,ale velmi mi její zodpovězení pomůže.Hledám-li opačný prvek v operaci, která je zadána takto: $A+B = A \cup B$. Určuji tedy $A \cup  (-A)= \emptyset $. Jaký by zde byl inverzní prvek $-A$.Budu rád za každou radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 28. 11. 2012 11:46

vanok
Reputace:   742 

Re: sjednocení-opačný prvek

Ahoj ↑ Kája2:,
Ak nepopises podrobne tvoju strukturu, je nemozne odpovedat na tvoju otazku.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 28. 11. 2012 11:52

Kája2
Reputace:   

↑ vanok:
Mám rozhodnout, zda množina všech podmnožin roviny s operacemi $A+B = A\cup B$, $r\cdot A=\{(rx,ry);(x,y)\in A\},r\in \mathbb{R}$.

#4 28. 11. 2012 16:28

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

↑ Kája2:
$A\cup B\supseteq A$ pre akukolvek mnozinu B, takze ak $A\ne\emptyset$, nemoze existovat taka mnozina B, pre ktoru by platilo $A\cup B=\emptyset$.

BTW asi si nedokoncil svoj posledny prispevok.

#5 29. 11. 2012 04:33

Kája2
Reputace:   

↑ kompik:
jé, pardon.Mám rozhodnout, zda tato množina tvoří vektorový prostor.Super, děkuji.A mohl bych se ještě zeptat, jak bych zde aplikoval přesně násobení vektoru skalárem?Tento zákon: $\forall A,B\in M  \forall r\in \mathbb{R}: r\cdot (A+B)= r\cdot A+r\cdot B$?Jak bych přesně dosadil.

#6 29. 11. 2012 09:05 — Editoval kompik (13. 12. 2012 18:34)

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

↑ Kája2:
Pytame sa, ci $r(A\cup B)=rA\cup rB$.
Rovnost dvoch mnozin mozeme dokazat tak, ze skontrolujeme, ze do jednej patria prave tie prvky, ktore patria do druhej.
$x\in r(A\cup B)$ $\Leftrightarrow$ $(\exists y) y\in A\cup B \land x=ry$ $\Leftrightarrow$ $(\exists y) (y\in A \lor y\in B) \land x=ry$ $\Leftrightarrow$ $(\exists y) [(y\in A \land x=ry) \lor (y\in B \land x=ry)]$ $\Leftrightarrow$ $x\in rA \lor x\in rB$ $\Leftrightarrow$ $x\in rA\cup rB$
Skus si poriadne rozmysliet to, co som sa tu snazil zapisat formalne. (Dokazy by sa nemali pisat takto, ale v prirodzenom jazyku. Nechcelo sa mi to ale rozpisovat a navyse, ked sa to chces naucit, treba nechat nejaku pracu aj pre teba.)

A cele je to v podstate variacia na to, ze $f[A\cup B]=f[A]\cup f[ B]$, ak $f$ je bijekcia. (Nieco take ste pravdepodobne robili v prvackej diskretnej. A malo by to byt pomerne zrejme.) Zobrazenie $x\mapsto rx$ je skutocne bijekcia, ak $r\ne0$.

#7 30. 11. 2012 09:55

vanok
Reputace:   742 

Poznamka: ↑ Kája2:, mozes dat ozaj cely text cvicenia, co mas vyriesit. Ako inac ti dat dobru odpoved. Tiez napis, tvoje pokusy riesenia.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#8 13. 12. 2012 10:38

Kája2
Reputace:   

↑ vanok:
Děkuji ;-) tato odpověď mi stačila ...ještě jednou děkuji ;-)

Zápatí