Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

![kopírovat do textarea $lim_{x->1}\frac{\sqrt[m]{x}-1}{\sqrt[n]{x}-1}
$](/mathtex/36/36616effc2c146c7c3378b41be0620a4.gif)
Nazdar prosim Vas mohol by mi s tymo niekto pomoct?
Nemam vysledok. Vyslo mi to 
alebo zeby takto?
Dakujem
Zdravím,
pokud jsi rozšiřoval podle vzorců, potom se mi zdá, že jsi trochu zamotal - když rozšiřuješ čitatel a vznikne (x-1), potom je třeba rozšiřující výraz poslat do jmenovatele a naopak. Navíc se nepodařilo použit sprývně exponenty - zkus ještě překontrolovat, ale nápad je to dobrý.
Výsledek jsem kontrolovala l´Hospital (podmínky jsou splněny), vyšlo mi n/m.

↑ jelena:
Dik za odpoved. Ja som vyraz nerozsiroval. Pouzil som vzorec 
↑ majoSLOVAKIA:
já bych tomu řekla, že rozšiřoval. Abychom se rozuměli, můžeš, prosím, rozepsat Tvé použití vzorce pro případ
? Děkuji.

↑ jelena:
Sorry, ale som z toho uz uplny magor.
neplatí, když udělám jen takovou úpravu - rozšíření do vzorců a dál v odkazu![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt{x}-1}{\sqrt[3]{x}-1}\neq\frac{(\sqrt{x}-1)(\sqrt{x}+1)}{(\sqrt[3]{x}-1)((\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1)}$](/mathtex/c7/c756ecdf334f8861c6f2e6a73a238b78.gif)
třeba upravit tak:![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt{x}-1}{\sqrt[3]{x}-1}=\frac{(\sqrt{x}-1)(\sqrt{x}+1)(\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1)}{(\sqrt[3]{x}-1)((\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1)(\sqrt{x}+1)}=\frac{(x-1)(\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1)}{(x-1)(\sqrt{x}+1)}$](/mathtex/99/999ca9aa8bd11ea8f43f14e86f18e25a.gif)
Dá se v tom vyznat? Jinak dle l´Hospital to je na jeden krok, ale asi ještě nemůžete použit.

↑ jelena:
Sorry ,ale nevyznam sa v tom. Nevidim tam to rozsirenie.
Pouzit vzorec predsa neznamena rozsirenie zlomku.
Nemozeme este pouzit L Hospitala.

↑ majoSLOVAKIA:
takto si myslela to rosirenie? dik![kopírovat do textarea $\frac{\frac{(\sqrt[m]{x}-1)(\sqrt[m]{x}+1)}{(\sqrt[m]{x}+1)}}{\frac{(\sqrt[n]{x}-1)(\sqrt[n]{x}+1)}{(\sqrt[n]{x}+1)}}=\frac{(\sqrt[n]{x}+1)(\sqrt[m]{x}-1)(\sqrt[m]{x}+1)}{(\sqrt[m]{x}+1)(\sqrt[n]{x}-1)(\sqrt[n]{x}+1)}=\frac{(\sqrt[n]{x}+1)(x-1)}{(\sqrt[m]{x}+1)(x-1)}=\frac{(\sqrt[n]{x}+1)}{(\sqrt[m]{x}+1)}=$](/mathtex/41/416b85e7f18971fe6b6adccea8087b6f.gif)
↑ majoSLOVAKIA:
jsem časově celkem mimo dosah, budu se snažit podívat na Tvé téma pozdě večer, pokud ještě bude třeba.
Pokud jsi použil vzorec
, pro Tvůj případ:
,
vyjádří z toho, prosím,
, což je Tvůj původní čitatel, obdobně provedeš pro jmenovatel a uvidiš, co se doplní do čitatele, jmenovatele po úpravě. Ať se podaří.
↑ majoSLOVAKIA:
Modré činitele dodávaš, aby "odišla" druhá odmocnina [(a-b)(a+b) = a^2 - b^2]
a červené preto, aby "odišla" tretia odmocnina [(a-b)(a^2 + ab + b^2)=a^3 - b^3], kde a, b sú tie odmocniny .
To je to rozširovanie, nemôžeš "pridávať" iba v čitateli alebo iba v menovateli. Fialový je výsledok súčinu prvých dvoch činiteľov čitateľa a aj menovateľa.
Pôvodné výrazy berieš ako tie vyňaté zátvorky zo vzorca a dopĺňaš na vzorec tie farebné zátvorky, cieľ je dať tie odmocniny preč (na ich odstránenie musíš zvoliť vhodný vzorec)...
Všetko Ti to napísala Jelena...![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt{x}-1}{\sqrt[3]{x}-1}=\frac{(\sqrt{x}-1)\color{blue}(\sqrt{x}+1)\color{red}(\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1)}{(\sqrt[3]{x}-1)(\color{red}(\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1\color{black})\color{blue}(\sqrt{x}+1)}=\frac{\color{magenta}(x-1)\color{black}(\color{red}\sqrt[3]{x})^2+\sqrt[3]{x}+1\color{red})}{\color{magenta}(x-1)\color{black}(\color{blue}\sqrt{x}+1\color{black})}$](/mathtex/cc/cc5406afee8d5e2d65a65f1de86c1f1a.gif)
↑ majoSLOVAKIA:
Nazdar. Limity tohoto typu lze velmi efektivně převést na výpočet derivací:
,
protože podle definice derivace a základních vzorců je ![kopírovat do textarea $\lim_{h \to 0}\frac{\sqrt[k]{1+h}-1}{h} = \(\sqrt[k]{x}\)_{x=1}' = \(x^{\frac{1}{k}}\)_{x=1}' = \frac{1}{k}\(x^{\frac{1}{k}-1}\)_{x=1}=\frac{1}{k}$](/mathtex/48/48f6c319a8b04d2fec38dbe4735b7d22.gif)

↑ Rumburak:
Dakujem, to je v podstate L Hospitalovo prvidlo c. 1.
Ale takto to nemam povolene riesit.
↑ majoSLOVAKIA:
mně (příspěvek 11) se to zdá v pořádku, jen neumím odvodit, proč máš (n-1)+1 (podle mne po dosazení je n*1 - máme n jedniček v čitateli), obdobně m jedniček v jmenovateli).
Jen na dovysvětlení. Děkuji.

↑ jelena:
Dakujem.
No v citateli je az po ten posledny clen (n-1) jedniciek a ta posledna je +1.
↑ majoSLOVAKIA:
Tento ↑ Rumburak: postup není APLIKACÍ l'Hospitalova pravidla, ale naopak jeho DŮKAZEM PRO TENTO SPECIÁLNÍ PŘÍPAD.
Na tomtéž principu bychom mohli zvolit i jiný efektivní postup, který už l'Hospitalovo pravidlo nepřipomíná:
substitucí
dostáváme
a
.
No v citateli je az po ten posledny clen (n-1) jedniciek a ta posledna je +1.
děkuji, rozumím - (n-1) jedniček dosazených za x a k tomu +1 ze vzorce.
↑ Rumburak:
Zdravím a děkuji,
kolega ↑ majoSLOVAKIA: zřejmě má obavu z každého výskytu derivace v zápisu - zřejmě zakázali natvrdo a definitivně :-)