Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 11. 2008 18:28

Jitu
Zelenáč
Reputace:   

Proud vody ve vodovodní trubce

Ahojte chtěla bych se zeptat jak zjistím směr proudu ve vodovodní trubce uzavřené. Díky

#2 29. 11. 2008 20:03

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Re: Proud vody ve vodovodní trubce

Asi se jedná o experiment, že? No při takhle zkráceném popisu problému mě napadá akorát pod tou trubkou rozdělat oheň :D. Když pak sahneš na tu trubku zhruba ve stejné vzdálenosti na obě strany, tak voda teče na tu stranu, kde to bude o něco teplejší. Jiná možnost, jak nějak dostat informaci než zkrze teplo přes stěnu trubice mě nenapadá.

Druhý nápad je zkoumat rychlost zvuku. Ve vodě se šíří zvuk mnohem rychleji než kdekoli jinde. Takže v jendom míste můžeš mlátit do trubky a pak kilometr vedle zeznamenat jak dlouho se tam zvuk nese. To samé kilometr na druhou stranu. Zvuk by se měl šířit po směru proudu rychleji. Není to ale příliš realistické měření.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#3 29. 11. 2008 20:46

Jitu
Zelenáč
Reputace:   

JO jo jedná se o experiment, ale já si s tím nevím rady.Ten oheň je dobrá věc. Ale ta druhá možnot už není realistická. Ale přesto moc díky.

#4 30. 11. 2008 14:05

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

Já bych našel nejbližší koleno :-)

oo^0 = 1

#5 01. 12. 2008 02:23

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

↑ ttopi:

A jsi si jistý, že pomocí kolena je orientace rychlosti v trubici právě to, co zjistíš?

Btw co takhle najít nejblížší díru? (just joke ;-))

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Zápatí