Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdar!
mám př.:
"Odvodte parametrickou rovnici prosté cykloidy (tj. krivky, kterou opisuje bod na kružnici
o polomeru a, která se bez prokluzu kutálí po prímce v rovine, v níž leží)"
jak na to? mám tušení, že pointa bude jakési rozpohybování kružnice. ale už je večer a moc se mi nechce o tom uvažovat. dík
Odpoved
↑ vanok:to jsem samozřejmě vygůglil, ale když jsem gůglil dál, abych tomu porozumněl, k ničemu jsem se nedostal. až včera mi jeden fajn magistr prozradil toto:
mějme "t" jako úhel, který s časem narůstá...
x(t) = rt - rsint kde "rt" je posunutí (bez prokluzu) a "rsint" to je ta malá x-ová část ve valící se kružnici;
y(t) = r - rcost kde "r" je konstanta - poloměr - y-ová souřadnice středu pohybující se kružnice....no, k tomu je ještě opotřeba přidat "rcost"..podobně jako u x - tady y-ové malé posunutí nahoru, dolů.
No dobře, je mi to jasné - výsledku rozumím. ale jak jsem k němu dospěl???
Ahoj,
Je to velmi prirodzene, pochopit tu parametricku rovnicu.
Dolezite je dobre vybrat reper ( ortonormalny z pocitkom v bode kontaktu kruznice a horizontalnej priamky) v ktorom sa vyjadri ta rovnica.
A potom po otoceny uhlom t ( v radianoch )
dostanes nieco ako tu na obrazku
http://jwilson.coe.uga.edu/emt668/EMAT6 … smt10.html
Ten maly trojuholnik ti vyjadri co treba odobrat od Rt a R ( pre x a y, respektivne)
Inac ak to mas tazkost vidiet pouzi bicyglove koleso ....
Stránky: 1