Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadání k této matici: najděte všechna řešení homogenního systému rovnic s maticí soustavy:
1 9 4 2 -1
-2 -17 1 -16 4
3 25 -6 25 0
1 10 13 -8 2
Nemůžu s tím pohnout, nevím, kde dělám chybu. Použila jsem Gaussovu eliminaci a vyšlo mi:
1 9 4 2 -1
0 1 9 -12 2
0 0 0 -5 7
0 0 0 0 19
Tedy hodnost je 4, počet neznámých je 5, za x(5) jsem tedy dosadila t a pomocí tohoto jsem se snažila vyjádřit ostatní, ale nešlo mi to. Pomůžete mi někdo? Bohužel správný výsledek nevím.
↑ heidynka:
Dobrý den,
vypadá to, že Gaussova eliminace není provedena korektně. Na hlavní diagonále se vyskytují 0.
ahoj ↑ Takjo:
prečo by tam nemohli byť nuly?
ahoj ↑ heidynka:
po doprednej eliminácii je matica ekvivalentného systému (tvoje úpravy sú v poriadku, dajú sa "dokončiť" predelením riadkov vedúcimi prvkami tam kde vedúci prvok nie je jednotka, pre lepšiu prehľadnosť)
ekvivalentný systém je teda
ak máš rovnaké poradie premenných ako ja v týchto zápisoch,
chyba je v parametrizovaní 
posledným riadkom je jednoznačne určené 
z toho bude aj 
po dosadení
a
ostane "vyriešiť" blok
tu je rozumné parametrizovať napríklad 
množina riešení by mala vyjsť potom 
Dobrý den, prosím o pomoc s příklady na homogenní soustavy rovnic řešené pomocí matic.
Mám za úkol najít obecné řešení homogenní soustavy lineární rovnice zadané maticí:
2 -4 5 3
3 -6 4 2
4 -8 17 11
Za jakoukoliv radu budu vděčná, děkuji.

↑ Andjejka:
Zdravím,
tak si pro svůj dotaz založte vlastní téma, jak se to požaduje v pravidlech.