Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Potřeboval bych pomoct se sestavením rovnice pro tuto slovní úlohu...
V nábytkářském podniku dostali zakázku na výrobu židlí. V první dílně na ni začali pracovat hned v pondělí ráno. Ve druhé dílně ještě dokončovali předchozí práci, proto na této zakázce začali pracovat až ve středu ráno. Kolik dnů pak budou obě dílny pracovat společněm jestliže v první dílně by na splnění zakázky potřebovali 6 dnů a ve druhé dílně 9 dnů?
↑ ((:-)):
Se sestavením rovnice o společné práci, vyřešit ji už zvládnu ale nevím jak na ni přijít...
Problém mám, když jeden začal pracovat dřív, u úlohy typu bazén napustíme 1. čerpadlem za 3 hodiny, 2. za 5 hodin, za jak dlouho napustíme bazén oběma čerpadly sestavit rovnici zvládnu.
No sestavil jsem
Ale nevychází to podle výsledku z učebnice, zkusil jsem ještě 
Ale taky špatně...
1. dílna ... 6 dnů ... 
2. dílna ... 9 dnů ... 
Já si myslel že bude špatně ale zkusit jsem to musel když nevyšla ta první...
V učebnici vyšlo že pracovaly
dne
S tou Vámi sestavenou rovnicí už jsem příklad spočítal, přičítal jsem ty 2 dny špatné dílně.
Děkuji (opět) za pomoc

Pomůžete mi pls s příkladem?
V půjčovně videokazet bylo v průběhu 3 dnů vypujčeno celkem 137 kazet.Druhý den půjčili o pětinu méně kazet než 1.den a třetí den půjčili o 20 kazet více než 2.den .Kolik kazet půjčili v půjčovně v jednotlivích dnech...?
Byla bych ráda za pomoc i se zkouškou.. prosííím.. :)