Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych prosím poradit s touto úlohou:
Určete napětí U na rentgenové lampě, je-li známo, že spojité spektrum vysíláné lampou neobsahuje vlnové délky kratší než 2,06*10^-11 m.
výsledek je pode skript U = cca 60kV
Já jsem došel ke stejnému výsledku, ALE podle bilanční rovnice pro fotoelektrický jev, a napětí jsem spočítal ze vztahu eU=vazební práce....jde o to ze nejspis fotoelektricky jev neprobiha a navic dany vztah neni kompletni, normalne by mel byt ze eU=celkova energie - vazebni prace.
Muzete mi prosim nekdo vysvetlit postup reseni tohoto prikladu?
díky moc
↑ krystofc:
Elektrony dopadají na materiál a v tom materiálu se zbrzdí. Nezpomalí všechny stejně. Nekteré se zbrzdí více, nekteré méně. A některé úplně zastaví.
Pohybující se elektrony mají kinetickou energii. Když se zpomalí, musí se části té energie zbavit. Na mikroskopické úrovni mají v zásadě dvě možnosti, jak to udělat.
a) předají část (nebo všechnu) svou energii nějaké jiné částici.
b) vyzáří energii ve formě ELM záření. Toto brzdné záření má výše zmíněné spojité spektrum s hraniční vlnovou délkou. A ta hranice je tam proto, že elektron nemůže vyzářit více energie, než má.
Takže ty fotony, které mají hraniční vlnovou délku, pocházejí od elektronů, které se úplně zastavily.
No a z toho dostaneš energetickou bilanci
Celá kinetická energie elektronu = energie fotonu s hraniční vlnovou délkou.