Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer. Prosím o radu. Narazila jsem na příklad a nijak nejde mi to vyřešit. Byla bych moc vděčná, kdyby někdo mi s tím pomohl. Předem moc děkuji.
Předměty stejné hmotnosti m jsou zavěšeny na závěsech nad zemským povrchem a jsou v rovnováze. Závěsy mají zanedbatelnou hmotnost a rozdíl jejich délek je h. Předpokládejte, že je Země kulatá a má hustotu
= 5,5 (g/cm^3).
(a)Ukažte, že rozdíl jejich tíh m
g , způsobený odlišnou vzdáleností od Země, je roven 8
G
mh/3. (b) Rozhodněte, jaký musí být rozdíl délek závěsů, aby byl poměr
g/g = 1*10^-6.
↑ Ker:

![kopírovat do textarea $F_{g1}-F_{g2}=GM_zm\left[\frac{1}{(R_z+x)^2}-\frac{1}{(R_z+x+h)^2}\right]$](/mathtex/3f/3f096acb6406641cc69b6036543aa1ed.gif)
Nyní upravíme závorku

a nyní, protože jsme v blízkosti země, odvážně zanedbáme všechny zlomky s
ve jmenovateli
a když přidáme 
dostaneš požadovaný tvar.
Ker napsal(a):
Dobrý večer. Moc děkuji že mi pomáhate. Upřesnila jsem znění časti (b).
Předměty stejné hmotnosti m jsou zavěšeny na závěsech nad zemským povrchem a jsou v rovnováze. Závěsy mají zanedbatelnou hmotnost a rozdíl jejich délek je h. Předpokládejte, že je Země kulatá a má hustotu= 5,5 (g/cm^3).
(a)Ukažte, že rozdíl jejich tíh mg , způsobený odlišnou vzdáleností od Země, je roven 8
G
mh/3. (b) Rozhodněte, jaký musí být rozdíl délek závěsů, aby byl poměr
g/g =1
10
.