Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 12. 2012 18:30 — Editoval rumluke (03. 12. 2012 18:31)

rumluke
Reputace:   

je to možné? rovnováha (zajímavý obrázek – sklenice, nože)

Na 9gagu se objevil dnes tento obrázek, hnedka mi začaly rotovat v hlavě myšlenky na rovnovážný stav, jestli je to možné. http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/ph … 3_460s.jpg

Z teorie víme, že probíhá-li vektorová přímka tíhové síly (těziště – kolmo dolů) základnou tělesa, nachází se těleso v rovnovážném stavu stabilním, pokud tedy není na samotné hraně podstavy, kde by působením jakékoliv síly se vychýlilo těleso a zmenšovalo svou Ep, tedy by se jednalo o labilní rovnovážnou polohu. Zkrátka nachází se v rovnovážné poloze a je celkem jedno, o kterou se jedná.

Ale když se podívám na ten obrázek, položil bych si tedy tři lahváče do trojúhelníků. jakmile bych ale začal pokládat nože, tak už by mi popadaly, protože těžiště těch nožů (nebo soustavy nožů) je mimo podstavu kteréhokoliv láhve. Ten lahváč je ještě víc postaven na hlavu.

Vysvětlili byste mi to, zda je to vůbec možné (lepidlo)? A nějak jednoduše z hlediska teorie, jak toho lze tedy dosáhnout, co musí být splněno za podmínky?

#2 03. 12. 2012 19:51

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: je to možné? rovnováha (zajímavý obrázek – sklenice, nože)

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#3 03. 12. 2012 21:39 — Editoval rumluke (03. 12. 2012 22:11)

rumluke
Reputace:   

aha, takže podobný princip jako lepenková krabice, pokud to dobře chápu. Teď jsem to zkoušel a opravdu to funguje :D. Teď by mě zajímalo, jak dosáhnout té vidličky na rozlomene špejli, to zkusím.

Je tu někdo, kdo by mi to fyzikálně vysvětlit, jak je tohle možné? I v termínech, asi tu budou páky... Pokud máte nějaké schematické obrázky, byl bych rád ;).

Díky za Váš obrázek a za reakci ;).

#4 04. 12. 2012 09:33

Iktomi
Reputace:   15 

V případě te vidličky se, myslím, nejedná o zlomenou špejli. Bude to trochu komplikovanější. Jsou tam dvě nezávislá dřívka, jedno je šikmo zapřeno v lahvi, druhé je asi dost pevně zasazeno do zubů vidličky (kolmo na osu vidličky, nebo dokonce pod mírně ostrým úhlem - úklon k držátku vidličky. To první v lahvi drží proto, že jeho konec vyčnívající z lahve je zatížený a dřívko vlastně díky tření a tvaru hrdla lahve nemá kam uhnout. To druhé ve vidličce má dokonce ostrý hrot. Vidlička má těžiště hluboho pod bodem opory, takže systém je dost stabilní, i když se obě dřívka stýkají prakticky jen v bodě. Kritické bude to sestavit dohromady, pak už to bude držet celkem dobře.
V případě těch nožů bych nehledal žádné složitosti. Když si to rozebereš, každý nůž má oporu na obou koncích. Na straně střenky o lahev (nebo plechovku), na straně špice o druhý nůž. Protože to stejné platí kruhově pro všechny nože, musí systém držet. Je celkem jedno, jestli to nazveš páka nebo jinak. Mohlo by se to jmenovat třeba nosník. Je to trochu podobné známé legrácce, kdy skupinu několika lidí bolí nohy a nemají žádnou židli. Mohou si sednout jeden druhému na klín a to do kruhu, tedy první, který to začal, tomu poslednímu. Budou sedět všichni i bez židle.

„Matematika je dokonalou metodou jak vodit za nos sám sebe.” Albert Einstein

Zápatí