Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Zadání je zde:
Napadá mě jen jedna strategie, kdy se všichni dohodnou na tom, že mezi sebou vyberou jednoho, který na lístek napíše buď červenou nebo černou, zbývající napíšou nevím.
To znamená, že by měli 50% šanci na vítězství.
Existuje ještě lepší strategie?
Díky za pomoc!
Ahoj ↑ Kouří se mi v hlavě:,
prišla som na tú istú stratégiu ako Ty, lepšiu som nenašla. Vzhľadom na to, že rozdelenie klobúkov na hlavy neviaže žiadna logická súvislosť a "podvodné" riešenia (dohodnutie určitých signálov medzi účastníkmi) zjavne vylučujeme, stratégia sa vlastne nemá o čo oprieť...
K tematu http://en.wikipedia.org/wiki/Hat_puzzle kokrétně "Ebert's version and Hamming codes"
↑ Moabiter:
hmm... zaujimave... a velmi presvedcive (aspon pre n=3)...
Určí se jeden, který odpoví nevím. Ten bude tvořit prvního v řadě.
Ostatní rozdělí na s červenými klobouky, či na skupinu s černými klobouky podle barvy klobouků.
Bez siganlizace/komunikace je informace "všichni vidí kloubouky všech ostatních" bezcenná.
Pozrela som si stránku, na ktorú nás navigoval Moabiter. Je zrejmé, že pre n=3 existuje stratégia, pri ktorej pravdepodobnosť výhry je až 75%.
Uvážme, že počet všetkých možností pre rozdelenie klobúkov na hlavy je 2.2.2=8 (dve z možností sú "jednofarebné", u ďalších šiestich prevažujú buď červené alebo čierne klobúky).
Stratégia každého z hráčov nech je takáto: Ak vidím dva červené klobúky, napíšem, že mám čierny. Ak vidím dva čierne, napíšem, že mám červený. Ak vidím jeden čierny a jeden červený klobúk, napíšem "neviem".
A naozaj: v šiestich z ôsmich prípadov sa trafíme...
P(A)=3/4=0,75
Je zjavné, že túto stratégiu možno upraviť pre ľubovoľný nepárny počet osôb: Ak vidím prevahu červených, napíšem, že mám čierny, a naopak. Ak rovnako veľa červených aj čiernych, napíšem, že neviem. Otázkou je, aká bude pravdepodobnosť výhry v závislosti od n. Pre n=5 mi vyšlo 20/32=5/8=0,625 ... (Aj to je viac ako 0,5, ale rozdiel je už menší...)
Napokon otázka: Ako upraviť stratégiu, keď je počet osôb párny?
Stránky: 1