Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
vyřeš klasicky kvadratickou rovnici y^2 - 3y - 2 < 0 (Udělal jsem to tak, že se snažíme, aby na druhé straně byla nula.)
Tedy y^2 - 3y - 2 (Řeš třeba pomocí diskriminantu, znáš?)
↑ RePRO:
Jestli postupuji dobře tak by to mělo byt
D=b^2-4ac
D=9-4*1*(-2)
D=9+8
D=\sqrt{17}
dále pak
x1=3+\sqrt{17}/2 = 3+\sqrt{17}/2
x2=3-\sqrt{17}/2 =3-\sqrt{17}/2
Jestli to je tak jak jsem to napsal tak co mám dělat potom ? nebo to už je konečna ?
to \sqrt{17} je odmocnina ze 17
Výsledek máš zatím dobře, vyšly nám dva kořeny y1 a y2. Pokud řešíme nerovnici, hledáme interval, co bude tedy výsledkem?
To je celý interval, který nám vyšel. My ho však musíme omezit, protože mají vyjít jenom ty hodnoty, které jsou menší jak nula (pod osou x, po ose y)... :-) Co bude výsledkem?
Pokud to prezentuji špatně, opravte mně kolegové.
A proč a zároveň? První interval je správně. Jak konstatuješ, musí to být menší jak nula.
Od -0.56 (napiš raději ten zlomek s odmocninou) po 0. Teď si ještě odůvodni závorky (špičaté, nebo kulaté a proč?).
↑ RePRO:
y leží (3-odmocnina ze 17)/2 ; 0 )
Kulaté popisujou množinu reálných čísel třeba mezi 10 a 20, bez těchto čísel. a hranaté pak označujou množinu reálných čísel mezi 10 a 20, včetně těchto čísel.
a ten druhý interval zapíšu teda jak ? když je to větší jak 0 ?