Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosím o pomoc s tímto: sjednocení dvou podgrup grupy (G,.) obecně není podgrupou grupy (G,.), vím, když když najdu jeden příklad, kdy to neplatí, tak to mám vyřešené, za grupu jsem si zvolila celá čísla s operací sčítání, podgrupy mám sudá čísla (
;+) a (
;+). šlo by to s těmito podgrupami? pokud ano nakopnete mě jak začít? děkuji
↑ Bernyska:
Ahoj.
Tvá druhá grupa, totiž triviální podgrupa Ti nemůže dát chtěný protipříklad, protože je obsažena v každé podgrupě celých čísel.
Ale jsi na správné cestě. Zkus vzít jako druhou podgrupu něco jiného.
tak kdybych vzala podgrupy (2Z,+) a (3Z,+)? to by už šlo?↑ Andrejka3:
↑ Bernyska:
Ano.
(A proč ano?)
protože pro podgrupu musí platit že je uzavřená na operaci sčítání a v tomto případě mám že 2+3=5 a 5 neleží ve sjednocení (2Z,+)U(3Z,+) ?↑ Andrejka3:
↑ Bernyska:
Ano,
není ve sjednocení.
Operace inverze na jedné podgrupě dá prvek té podgrupy (vždyť podgrupa je grupa :) )
Takže zbývá vzít jeden prvek z každé podgrupy a provést na tuto dvojici binární grupovou operaci - je to jediná šance, jak dostat něco co neleží ve sjednocení. A to jsi udělala s tou 2 a 3.
Edit: opravila ses, tak mažu nadbytečné.
↑ Bernyska:
Na riešenie tej pôvodnej by to malo byť všetko.
Ak chceš, tak sa môžeš ešte zamyslieť nad tým, či by ťa tento príklad vedel naviesť k dôkazu všeobecnejšieho tvrdenia: Nech H1, H2 sú podgrupy grupy G. Potom
je podgrupa práve vtedy, keď
alebo
(t.j. jedna z nich je podmnožinou druhej).