Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2012 23:13 — Editoval ajeto (05. 12. 2012 01:19)

ajeto
Reputace:   

uzavretý podpriestor v Hilb.priestore

Dobrý večer,

riešim nasledujúce:

Nech $A$ je uzavretý podpriestor Hilbertovho priestoru $\mathcal{H}$.
Definujme množinu $B$ ako $B:= \{ x \in \mathcal{H}\,|\,\forall y \in A\,:\,|\langle x,y\rangle| \leq 1\}$.
Určte $B$.

Je tu hlúpy problém, že asi úplne nerozumiem pojmu "uzavretý podpriestor Hilbertovho priestoru",
hoci sa pojem vyskytuje v každej knihe o FA, asi sa berie ako samozrejmosť, lebo som nevidel, že by ho
pred použitím objasnili. Zrejme to nie je v uzavretosti na násobenie skalárom a súčet prvkov
v zodpovedajúcom vektorovom priestore, to už by malo byť obsiahnuté v tom, že je to podpriestor.
Je to teda uzavretosť v Banachovom zmysle? (teda úplnosť?)
Alebo to bude niečo s topológiou?

Vďaka za vysvetlenie

• (téma jako vyřešené označil(a) ajeto)

#2 05. 12. 2012 09:40

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: uzavretý podpriestor v Hilb.priestore

↑ ajeto:

Ahoj. 

Uzavřený podprostor obecně lineárního topologického prostoru $L$ znamená  dvě věci:

1)  že jde o podprostor lineárního prostoru $L$ ,

2)  že jde o množinu uzavřenou v topologii prostoru $L$ .

Je-li $L$ speciálně Banachův nebo ještě speciálněji Hilbertův prostor, pak podmínka 2 je ekvivalentní s podmínkou,
že dotyčná množina je v $L$ úplným podprostorem (zde "podprostor" je samozřejmě míněn v topologickém smyslu) .

#3 05. 12. 2012 16:42 — Editoval ajeto (05. 12. 2012 16:44)

ajeto
Reputace:   

vďaka ↑ Rumburak:

môj pokus o riešenie je tu, ak máte čas sa na to pozrieť

ak je to správne, využíva sa niekde uzavretosť podpriestoru $A$ ?

#4 05. 12. 2012 18:42

Brano
Reputace:   232 

Podla mna to mas dobre. Dva komentare k
$x'\in A^{\perp}\,,\,x'' \in A\,,\,x''\neq \bar{0}_A$
1) Podla mna mozes nulu znacit proste $0$ alebo ak ju chces odlisit od cisla nula, tak by mozno bolo vhodnejsie $0_\mathcal{H}$.
2) Prave tu sa vyuziva uzavretost $A$. Pretoze v nekonecnorozmernom Hilbertovom preiestore mozes mat napriklad husty vlastny podpriestor a potom $A^{\perp}=\{0\}$ a lubovolne $x\in\mathcal{H}\setminus A$ sa nebude dat napisat ako $x=x'+x''$ kde $x'\in A$ a $x''\in A^\perp$, lebo $x''=0$ a potom by muselo platit $x=x'$ co nemoze.

pozn.: ak ta to zaujima, tak mozem dodat aj nejaky konkretnejsi priklad

#5 05. 12. 2012 19:23

ajeto
Reputace:   

vďaka ↑ Brano:

tam malo byť $\bar{0}_{\cal{H}}$,  tá chyba mi ušla

ten konkrétnejší príklad ma samozrejme zaujíma

#6 05. 12. 2012 20:15

Brano

ajeto napsal(a):

vďaka ↑ Brano:

tam malo byť $\bar{0}_{\cal{H}}$,  tá chyba mi ušla

ten konkrétnejší príklad ma samozrejme zaujíma

Prisne vzate to nie je chyba, lebo ta nula je nulou aj v podpriestore $A$, ale takto je to vhodnejsie znacit. Takze k tomu prikladu. Za $\mathcal{H}$ si mozes zobrat vpodstate lubovolny separabilny (nekonecnorozmerny) Hilbertov priestor t.j. taky co ma spocitatelnu a nekonecnu orthonormalnu bazu $(e_n)_{n\in\mathbb{N}}$ cize napriklad vsetky funkcie ku ktorym konverguje ich Fourierov rad, alebo priestor $l^2$. Za $A$ si teraz vezmi vsetky linearne kombinacie $(e_n)$ t.j. $A=\{a_1e_{n_1}+...+a_ke_{n_k}|a_i\in\mathbb{R}\}$. Prva vec co si mozes vsimnut je, ze $A\not=\mathcal{H}$, lebo napriklad $\sum_{n\in\mathbb{N}}\frac{1}{n}e_n$ je prvok $\mathcal{H}$ ale nie $A$. Dalej kazdy $x\in\mathcal{H}$ sa da napisat ako $x=\sum_{n\in\mathbb{N}}a_ne_n$ a moze sa teda stat, ze to nebude prvok z $A$ ale urcite $x_k=\sum_{n\le k}a_ne_n\in A$ a $x_k\to x$. Cize uzaver $A$ je cely priestor $\mathcal{H}$ a teda $A$ nie je uzavrety. Kedze $(e_n)\subset A$ tak $A^{\perp}\subset (e_n)^\perp\subset\{0\}$. A dalej plati to co som uz pisal ... ak by sa lubovolne $x\in\mathcal{H}$ dalo napisat ako $x=x'+x''$, kde $x'\in A$ a $x''\in A^\perp$ tak kedze $x''=0$ by muselo platit $x\in A$ (co nie vzdy plati). Problem je v tom, ze ked chces robit ortogonalny rozklad, tak musis hladat nejake minimum vzdialenosti $x$ a bodov z $A$ a na to aby sa to minimum vzdy nadobudalo tak nutne potrebujes uzavretost $A$.

Este dve poznamocky:
1) Lubovolny konecnorozmerny podpriestor Hilbertovho priestoru je uzavrety.
2) $A^{\perp\perp}=cl(A)$.

#7 05. 12. 2012 20:32

Brano

Este ma napadlo, ze sa to da dokazat aj jednoduchsie a bez vyuzitia uzavretosti $A$. Nech $x\not\in A^\perp$ potom musi existovat take $y\in A$, ze $\left<x,y\right>=p\not=0$ a potom $(2/p)y\in A$ a $\left<x,(2/p)y\right>=2$.

#8 05. 12. 2012 21:15 — Editoval ajeto (05. 12. 2012 21:18)

ajeto
Reputace:   

↑ Brano:

super, ten príklad povedal veľa

ešte keď si to tak pozerám teraz mi napadlo,
že by bolo dobre asi najprv uviesť tvar množiny $B$ pre triviálny podpriestor $A=\{\bar{0}\}$
teda $B=\mathcal{H}$

zdá sa mi že až potom môžem pokračovať v časti

$x_0 \notin A^{\perp}\Rightarrow x_0=x'+x''$   kde $x'\in A^{\perp}\,,\,x''\in A\,,\,x'' \neq \bar{0}$
lebo sa tam celkom tiež zíde predpoklad že $A$ nie je triviálny podpriestor

v postupe uvedenom v príspevku po príklade by to bolo asi treba tiež, či nie?
ale tiež pekné :)

#9 05. 12. 2012 23:09

Brano

Pravda, tento specialny pripad si zasluzi komentar, aj ked formalne to nie je nutne lebo $\{0\}^\perp=\mathcal{H}$ a potom predpoklad $x_0\not\in A^\perp$ nie je nikdy splneny takze to z neho dedukujes je trivialna pravda kvoli tautologii $0\Rightarrow V$ pre lubovolny vyrok $V$. Alebo inak: mozes tvrdit cokolvek o trinastnohych konoch napriklad, ze vedia lietat a bude to pravda, kedze trinastnohe kone nie su.

#10 06. 12. 2012 10:11

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ ajeto:, ↑ Brano:

Nebo i následovně: 

Když $x \in \mathcal{H},  a \in A$  taková,  že  $\langle x, a \rangle \ne 0$  ,  potom  platí:

(1)      $A_1 := \{  ta  :  t \in \mathbb{R}  \} \subseteq A$

(2)      $\lim_{t \to +\infty} |\langle x, ta \rangle| = \lim_{t \to +\infty} |t|\cdot |\langle x, a \rangle| = +\infty$ .

Odtud plyne,  že množina  $M(x) :=  \{  |\langle x, y \rangle|  :  y \in A  \} $  pro pevně zvolené $x \in \mathcal{H}$  je
shora omezená právě tehdy, když $ x \in A^\perp$

Uzavřenost prostoru $A$ nebyla využita ani zde.

#11 06. 12. 2012 22:17

ajeto
Reputace:   

↑ Brano:  jasne :)

vďaka za ďalšie cesty ↑ Brano:↑ Rumburak:

Zápatí