Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ...
potřeboval bych prosím pomoci s tímto příkladem:
Objem 26 cm3 roztoku kyseliny sírové o hmotnostním obsahu 65% kyseliny sírové a hustotě 1,5533 g.cm-3 byl zředěn vodou a vznikl roztok kyseliny o hmotnostním obsahu 5% kyseliny sírové a hustotě 1,0317 g.cm-3.
Vypočítejte objem a hmotnost zředěného roztoku kyseliny sírové a určete celkovou hmotnost vody v roztoku + hmotnost vody přidané.
Je to příklad ze zápočtového testu a vůbec nevím, jak začít (obor geografie, logika dát chemii :( )
Díky moc za jakoukoliv pomoc :) :) :)
(obor geografie, logika dát chemii :( )
:-) folklorní zpěvy bys preferoval?
V 2. úvodním tématu sekce jsou různé užitečné odkazy, zejména. Objem původního roztoku přepočteš (za použití hustoty) na hmotnost roztoku, potom použiješ univerzální směšovací rovnici. Po výpočtu hmotnost vzniklého roztoku bude třeba převést na objem (za použití hustoty zředěného roztoku).
Stačí tak na úvod? Děkuji, zdravím.
↑ jelena:
Takže ... došel jsem k tomuto ...

1) Vypočtu hmotnost roztoku 1
2)Vypočtu hmotnost po přidání vody

3) objem konečného roztoku
4) Objem přidané vody
K tomuto jsem dospěl ...
Děkuju moc za shlédnutí a prozrazení, zda jsem tam někde udělal botu nebo ne
:) :) :)
↑ martinekrazdva:
hezké :-)
na kalkulačce jsem nekontrolovala, ale od pohledu to vypadá slušně. Jen - až vypočteš v 2. kroku "2)Vypočtu hmotnost po přidání vody", rovnou od hmotnosti nového roztoku odečti hmotnost původního roztoku a dostaneš hmotnost přidané vody.
4) - na objem přidané vody se neptají a rozdíl objemů (ani součet objemů) nepoužíváme, jen hmotností - protože platí zákon zachování hmotnosti.
určete celkovou hmotnost vody v roztoku + hmotnost vody přidané.
to ještě chybí - celkovou hmotnost nového roztoku máš, 5% je kyselina, zbytek je voda.
↑ jelena:
1) Hmotnost přidané vody
2) Hmotnost vody v roztoku
Takto by to tedy mělo být správně.
Souhlas?
↑ martinekrazdva:
ano, v pořádku.