Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, mám takový příklad:
Rozhodněte, zda jsou vektory
a
LZ nebo LNZ.
Udělal jsem si rovnice:

Vychází mi ale 0=0 a nevím, jak si s tím poradit. V podstatě to znamená, že jsou vektory rovnoběžné, protože 1 je násobek druhého, ale nevím, jak to zahrnout do kontextu LZ vektorů.
Díky za odpověď. :)
Zdravím v tématu,
podle mne, pokud lze jeden vektor vyjádřit jako k-násobek druhého, tak jsou lineárně závislé (to nemůže používat?).
Pokud chceš pomocí soustavy (lineární kombinace), potom nemáš řešení 0=0, jelikož vynuluješ poslední 2 rovnice, ale 1. rovnice zůstane (nebo vždy zůstane jedna rovnice, např.
, řešení je ve formě
, tedy nekonečně mnoho řešení). Souhlasí to s výkladem vyučujícího? Děkuji.

↑ jelena:
Díky :). Bohužel jsme zatím vektory na přednášce neměli, ale naše paní profesorka už nám je dala na příští cvičení :). Bere to jako opakování střední školy...
↑ cyrano52:
potom můžeš používat poučku o k-násobku vektorů, to je ze SŠ. Nebo se podívat do materiálů, co budete probírat. "Vrbenská, Bělohlávková" učebnice - nebo něco jiného? :-)
Stránky: 1