Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ tomka: Najprv si treba zistiť definičný obor - teda ošetriť menovateľ zlomku, aby nebol nulový a taktiež celý zlomok, ktorý musí byť kladný, aby sa dal dosadiť do logaritmu.
Keď funkciu zderivuješ a položíš túto deriváciu rovnú nule, dostaneš lokálne extrémy. Tie delia graf funkcie na intervaly. Dosadením nejakej hodnoty z tohto intervalu zistíš, či je na ňom funkcia rastúca (
) alebo klesajúca (
). Ostré nerovnosti znamenajú rýdzo rastúcu/klesajúcu funkciu.
Druhá derivácia ti určuje konvexnosť/konkávnosť na jednotlivých intervaloch.
Neviem, koľko toho potrebuješ, ale podrobnejšie info a aj príklady nájdeš tu : http://www.math.sk/skripta/node176.html

↑ tomka: Dúfam, že áno, zdá sa mi to celkom dobre spracované :)
trochu jsem se sekl s tou první derivací. Zatím jsem vypočítal :
potom v čitatelu by to šlo ještě upravit na :
-2x*(x^2+8)+(x-1)*(x+1)
čitatel a jmenovatel by šel pokrátit a ve jmenovateli by zůstalo:
(1-x)*(1+x)*(x^2+4)
ale nevím si rady, jak pokračovat s čitatelem.
Děkuji za pomoc.

↑ tomka: Ja sa priznám, že som sa tiež v tej derivácii zamotala, tak som to radšej hodila do programu. Vyšiel mu zlomok
, teda to isté, čo aj tebe. Keď chceme zistiť extrémy, musíme túto deriváciu položiť rovnú nule. Keďže menovateľ zlomku nesmie byť rovný nule, stačí sa zaoberať čitateľom.

↑ tomka: Ja som si najskôr zderivovala argument logaritmu, vyšlo to takto :
- derivácia podielu, po úpravách a vyňatí
pred obidve zátvorky mi vyšlo
.

↑ tomka: to som rada :) snáď ti už bude všetko vychádzať :)
ok takže problem nastal :D Potřebuju znovu zderivovat tu zderivovanou funkci abych dostal f´´. Když to počítam, tím způsobem, který jsem použil v první derivaci, tak mi to nevycházi jak by mělo.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=de … 4%29%29%29
Muj výpočet je úplně stejný, ale v tom čitateli se mi ještě k tomu objeví 80x^4 +120x^2.

↑ tomka: Prvé, čo mi napadlo, bolo vyňať -10 pred celý zlomok. Potom roznásobiť menovateľ, keďže polynóm sa mi bude derivovať lepšie ako súčin dvoch polynómov. Výsledok sem hodím zachvíľu, snáď mi to vyjde. :)

↑ tomka: Týmto mojím spôsobom mi to išlo celkom fajn a doviedlo ma to aj k správnemu výsledku. Teraz treba čitateľ znova položiť rovný nule, čím dostaneme inflexné body, v ktorých sa mení konvexnosť na konkávnosť a naopak.

↑ tomka: Je to ok (iba v menovateli ti asi vypadla dvojka za znakom "^"). Mínus 10 preto, lebo bola aj v prvej derivácii - pred celým zlomkom.

↑ tomka: Práveže by tam malo byť -10, aj mne to tak vyšlo...

↑ tomka: Podľa mňa wolfram chce mať krajšie zápisy a spravil takú vec, že menovateľ vynásobil -1 a potom ho dal na druhú. V reálnych číslach to môže urobiť, lebo
.

↑ tomka: Ak máme výraz
v reálnych číslach, nech je x hocijaké malé,
bude vždy najmenej 0. Teda hodnota celého menovateľa bude vždy najmenej 4, z toho vyplýva, že zlomok je definovaný všade.
Čo sa týka logaritmu, vieme, že tam môžeme dosadiť iba kladné čísla. Čiže ideme zisťovať, kedy je zlomok kladný, teda riešiť nerovnicu
.