Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj!
Posledně mi paní Jelena krásně pomohla,tak doufám v další radu.
Dle obrázku mám pravidelný šestiúhelník a potřebuji zjistit pr.roztečné kružnice D2,
Když znám průměr kružnice opsané šestiúhelníku D1 a průměr kružnice D3.
Nevím jak to správně popsat,malé kružnice D3 leží na protažených přímkách stěn šetiúhelníku
Snad to je jasnější z obrázku
[/img]
↑ Honzc:
Super,děkuji. Mám toho trošku více k tomuto,ale musím postupně,abych se do toho nezamotal...
Když už to šlo tak hezky,tak ještě event.jak by rovnice vypadala,kdyby známá kružnice D1 byla vepsaná tomu šestiúhelníku,tak kolik by byla D2?.
Zdravím v tématu,
↑ Martass: jak pomohla, když jsme spálili řízky? :-)
K problému - tady pomůže ještě dokreslit okolo malé kružnice "její opsaný" šestiúhelník, potom hodně se dá počítat buď přímo ze vzorců pro šestiúhelník, nebo přes stejnolehlost.
↑ Honzc:
doufám, že jsi si všiml (nebylo těžké, ale obtížně rozluštitelný požadavek).
Dobré dopoledne p.Jeleno!
Co se týče řízků,tak v pohodě,žaludek strávil, střeva si s tím také poradila!!!
1.Co se týče k tématu,omlouvám se ,ale nevím co se po mě žádá.....
Jen jsem doufal,že i v tomto případě to půjde vyřešit nějakou jednoduchou rovnicí jako v
prvním případě.
2.Předpokládám,že pokud použiji stejnou rovnici i pro jiný n-úhelník(pravidelný),tak to fungovat nebude,že?
↑ Martass:
myslím, že to pravě pomůže mít univerzální postup pro různé pravidelné mnohoúhelníky, pokud nad vrcholem velkého kreslíte kružnici, jak máte na obrázku.
Velký a malý mnohoúhelník se dotýkají ve vrcholu - je to společný bod kružnic opsaných a zároveň střed stejnolehlosti. Tedy dle stejnolehlosti máme koeficient
(což je poměr poloměrů kružnic opsaných). Tedy do stejného poměru můžete dávat i jiné rozměry velký/malý mnohoúhelník, pokud jsou sobě podobny.
Vzdálenost do středu malé kružnice je poloměr kružnice opsané malému mnohoúhelníku.
↑ jelena:
Aha,aha,tak trošku to chápu a mohlo by to být opravdu univerzálnější,
ale chvíli mi bude trvat než si to ten zbytek co mám v hlavě poskládá!!!
Takže musím vypočítat v tomto konkr.případě šestiúhelník,který je opsaný malé kružnici D3
a z toho délku(resp.polovinu) úhlopříčky mezi vrcholy toho malého vypočteného šestiúhelníku
↑ Martass:
Zkuste tak, jak budete kreslit (programovat?).
a) Chcete kreslit n-úhelník se zadanou délkou strany
a znáte pozici středu kružnice opsané D1, protože tu potřebujete pro kresleni.
b) Dle vzorce
vypočtete poloměr kružnice opsané.
c) Víte, že nad každým vrcholem velkého mnohoúhelníku potřebujete nakreslit kružnici se zadaným průměrem D3 v takové pozicí, že kružnice se dotkne prodloužených stran původního mnohoúhelníku (což je podmínka pro další úvahu).
d) D3 je poloměr kružnice vepsané malému n-úhelníku dle vzorce
, tedy pro nás
.
e) odsud odvodíme poloměr kružnice opsané malému n-úhelníku jako 
f) tedy
.
Doufám, že jsem se nepřeklepla a ke stejnému výsledku bych asi došla i kdybych použila jen goniometrické funkce.
↑ jelena:
Tak jste byla rychlejší než já,Vyzkoušel jsem to s goniometrickými funkcemi(jsou mi o něco bližší)
a s těmi to funguje jak potřebuji.Nicméně projedu i Váš poslední příspěvek jestli to nebude jednodušší.
Prostě opět jste nezklamala,GENIÁLNÍ ,šikulka, děkuji.Díky samozřejmě patří i Honzc
Dneska jsem dokonce ani nic nepřipálil.....
Mějte se hezky
Opět posílám SMS na provoz tohoto fóra
↑ Martass:
děkuji za zprávu, dobře, že se podařilo :-) Nebylo to náročné (a doufám, že nebudu mít nějaký překlep, případně bych se večer podívala).
Za SMS na provoz děkujeme, dobře, když je fórum k praktickému užitku - ať se program podaří.
↑ jelena:
Hmm,tak asi budu muset zůstat u té goniometrie.Já totiž předem neznám délku strany.
Výchozí hodnoty jsou pro mě ty průměry kružnic.Ale tímto způsobem jsem vyřešil i druhou část
a to průměr roztečné kružnice pokud by ta malá byla uvnitř n-úhelníku,takže zabiju 2 mouchy
možná i víc jednou ranou!Dle potřeby budu malou kružnici(resp.n-úhelník) ,buďto přičítat nebo odčítat.
Ještě jednou děkuji!
↑ Martass:
to je stejné, pokud víte průměr kružnice D1 a co to je za n-úhelník (kolík n), tak potom máte délku strany velkého mnohoúhelníku:
, tedy je to přes goniometrii také.
Hlavně, že to úspěšně máte (i ve všech potřebných bodech).
---
"A to už vůbec nehovořím o optimální variantě". (c)
Stránky: 1