Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vašek, který není náčelníkem Siouxů prohlásil:,,Je-li třetí odmocnina z deseti menší než tři, pak jsem náčelník Siouxů." Posudtě pravdivost této implikace, implikace obrácené a obměněné.
Obměněná je prosím negace bnegace a nebo obráceně?
A jak to mámm prosím posoudit, když oba výroky jsou nepravdivé?
Děkuji moc
↑ Elisa: Obrátená implikácia je tak, ako hovoríš.
Čo sa týka určenia pravdivosti, vezmi si tabuľku pravdivostných hodnôt pre implikáciu všeobecne:
C D C => D
0 0 1
0 1 1
1 0 0
1 1 1
Potom už len treba posúdiť pravdivostné hodnoty A, B, A negácia, B negácia a pozrieť si príslušný riadok v tabuľke. Keď napríklad vidíš, že 3. odmocnina z 10 je menšia ako 3 (teda prvá časť implikácie je pravdivá), aby bola pravdivá celá implikácia, potom musí byť pravdivá aj tá druhá časť. Ak by prvá časť nebola pravdivá, tak by nezáležalo na druhej časti, implikácia by v takom prípade bola vždy pravdivá (viď tabuľka).
Vyjadrujem sa zrozumiteľne? Ak nie, pýtaj sa.
Moc děkuji, mohla bych se ještě prosím zeptat na jednu úhohu?
Mám výroky
a:Úhel ABC je pravý
b:Bod C leží na kružnici o průměru AB
ab je pravdivá
ale b a není pravdivá
Nejak nechápu proč. Jestliže bod C leží na kružnici o průměru AB, pak je úhel ACB pravý.
Proč je ta věta nepravdivá?
Děkuji
↑ Elisa: Nemal by tam byť namiesto priemeru polomer? Keď si to kreslím, nejako mi to nesedí...
↑ Elisa: Nezdá sa mi to celkom... pri priemere by práveže malo platiť, že keď zostrojíš kružnicu s priemerom AB a zvolíš na nej hocijaký bod C, uhol pri tomto bode C bude pravý (Tálesova kružnica).
Skús na tento druhý príklad radšej založiť vlastnú tému, aby všetci videli, že je nový a snáď sa ozve niekto múdrejší ako ja. :)