Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
Hustota vodíku při teplotě 0 °C a normál. tlaku je 0,009g/l. Určete objem, který zaujímá 1 g H2 při 200 °C a normál. tlaku.
Nevíte někdo podle jakého vzorce to počítat?
Zdravím,
zadání si můžeš přepsat, že m=0,009 g H2 zabírá při teplotě 0 °C a normál. tlaku V=1litr. Tedy vzorec - stavová rovnice, přičemž 1. větu ze zadání nepotřebuješ, jen "Určete objem, který zaujímá 1 g H2 při 200 °C a normál. tlaku" (nebo potřebuješ jen pro zjištění hodnoty normálního tlaku). Tak? Děkuji.

↑ jelena:mám: pV1=nRT1 --> n= pV1/RT1 to mi vychází 0,045 mol?? A pak pV2=nRT2 --> V=nrT2/p ale to mi vychází 1,75 l a má to vycházet 193 l? a netuším, co mám špatně..
↑ anonymka16:
n=m/M_r=0,009/2=0,0045 mol H2 pro 1. část ze zadání (ale to nepotřebuješ počítat).
Pro 1. stav máme pV1=n_1RT1, odsud p=n_1RT1/V1 (to je normální tlak, který použijeme pro 2. část úlohy tak, že dosadíme do stavové rovnice pro 2. stav):
odsud vyjadřuješ V2. Nic nepočítej číselně, dokud nemáš vyjádření ve vzorci, hodně se toho upraví, abys mohla pro výpočet použit jen údaje ze zadání.

↑ jelena:a n1 a n2 jsou dvě různé hodnoty? Ty vypočítám tedy jak?
↑ anonymka16:
jsou 2 různé hodnoty - dle zadání:
1. stav: m=0,009 g H2 zabírá při teplotě 0 °C a normál. tlaku V=1litr.
2. stav 1 g H2 při 200 °C a normál. tlaku"
vzorec n=m/M_r
Ale pravě je dobré všechno dosadit do vzorce jen v písmenech, uvidíš, jak se všechno pěkně upraví.

↑ jelena:no tak vychází V2 = n2T2V1/n1T1 když dosadím za n = m/M tak to vychází V2 = m2T2/m1T1 a už to vychází... děkuji.