Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, mam problem s touto ulohou, mal som to nakreslene, ale bolo to zevraj vyriesene len pre konkretny pripad...tak mi bolo povedane, ze tam treba vyuzit tento vztah
. Ak by vedel niekto dalej poradit bol by som rad. Diky :)
takto som to mal nejak popisane + obrazok....
Stačí si nakresliť graf, pričom vrcholov bude 9 (počet osôb) a hrany budú reprezentované tým, kto koľko ľudí pozná, teda ak jedna osoba pozná dve iné, potom z jedného vrcholu pôjdu dve hrany k ľubovoľným iným hranám. Po nakreslený grafu už je jasne vidieť cyklus s tromi vrcholmi, čo reprezentuje to, že nejaký traja ľudia sa poznajú navzájom.
uloha: V skupine deviatich osôb jedna osoba pozná dve iné, dve osoby poznajú štyri iné, štyri osoby poznajú päť iných a zvyšné dve osoby poznajú šesť iných. Dokážte, že potom niektoré tri osoby sa poznajú navzájom.
↑ markesBK:Předpokládám, že zádrhel je určit
, nebo?
Ale vždyť podle principu sudosti je dvojnásobek počtu hran roven součtu stupňů vrcholů v grafu. Stupně vrcholů jsou přímo v zadání...
↑ petrkovar: no tak napisal som si to takto....od zadu...dve poznaju 6 atd...665555442, takze sucet stupnov vrcholov je 6+6+5+ atd... 32? tak 32=2e, taze e=16? to dosadim vsetko do toho vztahu
a ak to bude platit tak co to znamena? ..neviem mne ta teoria grafom velmi nejde :(
↑ petrkovar: 64<= 32 na druhu...ak to je dobre...a ako vlastne ukazat, ze tam vznikne ten trojuholnik, ze 3 osoby sa navzajom poznaju...
↑ petrkovar: V(G)=2e nie? cize 32=2e...e= 16... a potom jak som dosadil do toto vztahu tak vyslo 64<= 32 na druhu...ak to je dobre no
↑ markesBK:Ne. Jednak je nutnot pečlivě rozlišovat symboliku:
je množina a
počet jejích prvků, ale hlavně podle zadání je
.
Vedel by mi niekto pomôcť s týmto dôkazom?
Nech k je dĺžka najdlhšej cesty v grafe G. Dokážte, že
(G)
k+1
Potrebujem to čo najskôr. Potrebujem to dokázať číselne nie graficky.
Skúšala som to hľadať aj na internete a nikde som to nenašla.
Spísala som si k tomu vzorce.
Možno pomôže že vo všeobecnosti platí, že:
(G) je chromatické číslo, čo najmenej farieb vrcholov, aby hrana obsahovala vrcholy rôznej farby
(G) je maximálny stupeň v grafe
↑ rado111:
nového (tématu). Zdravím.