Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
2. per partes, derivovat asrcsin(x), potom upravit
ostatni jsou lehke, zkuste nejdriv
http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index. … m=integral
a
http://cgi.math.muni.cz/~xsrot/int/uvod.cgi?cnt=yes
kaja.marik napsal(a):
2. per partes, derivovat asrcsin(x), potom upravit
ostatni jsou lehke, zkuste nejdriv
http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index. … m=integral
a
http://cgi.math.muni.cz/~xsrot/int/uvod.cgi?cnt=yes
díky, pomohlo mi to se dostat ke správnému výsledku.
Podařilo se mi to už vypočítat a trochu víc se do integrálů dostat.
už sem pokročil zase o něco dál a jenom bych chtěl zkontrolovat tento příklad na výpočet objemu tělesa, který vnikne rotací kolem osy y a je ohraničený křivkama:
Pokud jsem to dobře pochopil, tak bude rotovat kladná část funkce
a je ohraničená odnotou y=32 a osou y.
Rozsah intevralu je -2 a 2 a pro výpočet jsem použil
upravil jsem si to na rozsah od 0 do 2 a poupravoval:
- nějak se mi nedaří udělat x na 10 :)
po integraci dostanu:
- dosadím 2 a vyjde mi to nějakých 11,42
Je to dobře? Možná jsem si i při tomto psaní a prakticky znovuprojítí příkladu našel chybu, kvůli které jsem sem psal, protože mi ten objem vycházel asi 3700. Udělal jsem tam chybu při integrování, zapomněl jsem, že když se integruje x s konstantou (1024), tak tu konstantu musím dát jako 1/1024 a tím pádem se mi to výsledné číslo objemu zmenší na přijatelné číslo :)
ttopi napsal(a):
No točí se to kolem y, takže tam je dy. Ty meze jsou od 0 do 32, protože se na to díváš jakoby zleva (protože se točí kolem y).
Můžeš si to usnadnit tím, že si to převedeš na rotaci kolem osy x.
takže všecko špatně a znovu?? :(
To ano, ale nemůžeš brát meze od -2 do 2 protože se to točí kolem y a y je od 0 do 32, rozumíš? Vždycky podle čeho točíš, tak té osy bereš meze. Ty meze vyjadřují jakoby výšku toho tělesa - čili podle tvého obrázku vidíš, že výška tělesa je 32. A proto, že derivuješ podle dy, musí být funkce vyjádřena pomocí y, proto jsem napsal, že x=...
ttopi napsal(a):
To ano, ale nemůžeš brát meze od -2 do 2 protože se to točí kolem y a y je od 0 do 32, rozumíš? Vždycky podle čeho točíš, tak té osy bereš meze. Ty meze vyjadřují jakoby výšku toho tělesa - čili podle tvého obrázku vidíš, že výška tělesa je 32. A proto, že derivuješ podle dy, musí být funkce vyjádřena pomocí y, proto jsem napsal, že x=...
a jo, už to chápu, i to, jak v takovém případě určit ten rozsah a taky to, jak to jednodušše spočítat. Probírali jsme to ve škole v celku rychle a měli jenom možnost, že je to ohraničené dvouma funkcema. Proto jsem to od sebe furt chtěl odečítat. A ono to jde tak jednodušše
- dosadím 32 a je to hotovo
DÍKY MOC!!
vlastně obdobným způsobem mi to dopomohlo i k výpočetu příkladu na obsah oblasti, která je ohraničená křivkama:
y=x^3
y=8
x=0
počítal jsem to stejně, jako ten objem (tím mojím způsobem), ale nevycházelo mi to (vlastně jo, vyšlo, ale pak jsem si uvědomil tu chybu, že jsem tam nedal konstantu 1/8) a už to nevycházelo tak dobře :)
Ale když to vezmu z toho, jak jsem teď počítal objem, tak to derivuju podle dy x=y^1/3, po zintegrování je to 3/4 * y^4/3, dosadím 8 a objem vyjde krásných 12 :)
Teda jestli je to takto dobře
ttopi napsal(a):
Ano, vyjde 12, ale není to objem, ale obsah plochy.
A k tomu objemu: Nebude to 7/5 ale 5/7, ok?
jo myslel jsem obsah, napsal objem - stejně tak s těma číslama
jeětě jednů dík. Možná napíši)u brzo znovu, teď mě čekají diferenc. fce 2. proměnných :)
dlouho to netrvalo a zase bych potřeboval poradit :)
mám příklad na diferenciální rovnice:
lineární diferenciální rovnice prvního řádu
** 
1, řešení zkrácené, kdy jsem levou stranu položil nule:
dám k sobě členy s X a s Y, kdy nakonec dostanu na obou stranách:
výsledkem je ln|y| = ln|1+2x| + ln c, po úpravě y = c|1+2x|
2, metoda variace konstant
kdy výsledek y = c|1+2x| zderivuju (c beru jako funkci) a derivuju to jako součin
y' = c' (1+2x) + 2c
y = c|1+2x|
tyto dva mezivýsledky pak dosadím do původního zadání **:
No a teď si tady s tím tvarem nedokážu poradit, resp. jak to upravit??? Co vím a co nám říkala profesorka, že taková kontrola v tomto dosazování a úpravě je to, že se vždy musí dva členy vykrátit, ale pořádně nevím které :(
Jestli mi někdo poradíte (i s tím, jestli ten dosavadní postup je správný), tak moc díky
↑ _jarda:
Ahoj :),
zda-li je správný to ti neporadím, zatím v dif. rovnicích drobet plavu (směrem k hladině ovšem ;)). Jen co se má pokrátit, tak mám to tušení, že bys se měl zbavit samostatných c (ne jejich derivací, ty tam přeci potřebuješ ;)). Pokdu se c(ček) nezbavíš, tak jsi někde udělal chybu ;)
Stačilo to? Možná bych vyplodil i něco dalšího :D
EDIT: Teď jsem si teprve všiml, měl bys si založit nové téma. Takhle tu vzniká strašný chaos..
EDIT II:
Jinak myslím, že máš špatně ten druhý integrál (když to integruješ zprvu, kdy řešíš jako hldr). Substituuješ tam x+x^2, ale zpětně jsi do toho logaritmu dosadil 1+2x a ne x+x^2, nebo ne?
EDIT III:
Nebyla nějaká počáteční podmínka? Já tak nějak nevím, jak se zbavit těch absolutních hodnot, tedy ne nějak pěkně .)
O.o napsal(a):
↑ _jarda:
Jinak myslím, že máš špatně ten druhý integrál (když to integruješ zprvu, kdy řešíš jako hldr). Substituuješ tam x+x^2, ale zpětně jsi do toho logaritmu dosadil 1+2x a ne x+x^2, nebo ne?
EDIT III:
Nebyla nějaká počáteční podmínka? Já tak nějak nevím, jak se zbavit těch absolutních hodnot, tedy ne nějak pěkně .)
jo, máš pravdu, dal jsem tam ln|1+2x| a ono tam má být ln|x+x^2|, a jo, to jsem udělal blbost.
Integroval jsem to ne substitučně, ale tak, že vršek je derivací spodku (ne matematicky, ale karetně řečeno :))
žádná počáteční podmínka nebyla
O.o napsal(a):
↑ _jarda:
naštěstí jedna absolutní hodnota je vyřešená - ten výraz x+x^2 bude vždy kladný
↑ _jarda:
Já už se na to koukal také a absolutní hodnoty vyhážu odevšad (viceméně, ale není to moc elegantní). Jinak už to dále vychází?
Ten zlomek co ti vyšel, co jsi dělal s tím x+x^2 u té konstanty (C)? Někde jsi něco zkrátil co mi uniklo, nebo ne? .)
↑ _jarda:
No k tomuhle jsem se dostal téměř také, jen mi vychází jinak jmenovatel toho zlomku .)
Jinak k tipu. Možná by šla per partes po vytknutí, u mne zatím nevím, nekoukal jsem se, musím jít rozbalovat lino .(
EDIT: Já jsem hlupák, ne per partes, ale parciální zlomky. Nechápu, jak jsem si tyhle názvy mohl zplést..
↑ O.o:
jde vidět, že už mi to nemyslí a počítám nesmysly.
napadlo mě ten spodek nechat jako 
udělat substituci 
pak 1+2x dx = dt
a je prakticky hotovo si myslím, ne? Pokud jsem nevymyslel nějaký svůj vzoreček :) ... ale ještě jsem nepřeskočil a už říkám hop :)
↑ _jarda:
Hehe :), mne už to také nemyslí :). Je to ta samá substituce jako předtím u toho integrálu (už jsem to někde psal), kvůli tomu jsem nechával ten jmenovatel ve tvaru (x+x^2)^2 - asi na mne působí špatná konstelace měsíce nebo něčeho vzdálenějšího (o to, ale působivějšího ;)). Jinak t opak normálně zintegruješ a doděláš to řešení dif. rovnice..
Stránky: 1