Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2012 18:57

Keydiii
Zelenáč
Škola: VŠB-HGF
Pozice: Student
Reputace:   

Zápočtový test - Základy matematiky

Ahoj, jsem v prvním semestru a dneska jsem psala zápočet ze základů matematiky. Je to učivo ze střední školy, tak 3. a 4. ročník. Nejsem si jistá, zda jsem všude dobře postupovala, tak prosím jestli byste mi mohli alespoň pár příkladů vypočíst. Děkuju moc předem :)

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-12/47871_11122012870.jpg

#2 11. 12. 2012 19:36

adjamot
Reputace:   

Re: Zápočtový test - Základy matematiky

K prvnímu příkladu:
První závorka je jedna, druhá je $(\frac{a-1}{a})^{-1}$, třetí zatím necháme bez úpravy.
Z prvního a druhého výrazu ve vnitřních závorkách vznikne  $(1-\frac{a}{a-1})^2$, třetí výraz necháme bez úpravy. Dále upravíme první a druhý výraz na $(\frac{a-1-a}{a-1})^2$ a dále na $(\frac{-1}{a-1})^2$, třetí výraz převrátíme na $(\frac{a-1}{a})^{2}$ poslední úpravu nechám na tobě ;)
K šestému příkladu: Spočítáme směrový vektor přímky q. Tedy zjistíme normálu a tu posuneme tak, aby procházela bodem A.

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

Zápatí