Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Shodnost trojúhelníků:
Dva trojúhelníky ABC a A´B´C´ se nazývají shodné trojúhelníky, jestliže je lze přemístit tak, že se úplně kryjí.
Podobnost trojúhelníků:
Dva trojúhelníky ABC a A´B´C´ se nazývají podobné, když jejich odpovídající si strany jsou úměrné. k = poměr podobnosti. k > 1 = zvětšení, 0 < k < 1 = zmenšení. Pro libovolné k > 0 mají podobné trojúhelníky shodné vnitřní úhly.
čerpám z http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=3730

No ještě bych doplnil že shodnost může být přímá (pak lze ono přemístění provést v rovině) nebo nepřímá a pak je možné to provést jedině v prostoru (tedy např. vzájemně osově souměrné trojúhelníky jsou shodné nepřímo).
Jinak nevím, jestli je toto odpověď na otázku. To co smonty napsal je DEFINICE shodnosti a podobnosti, VĚT o shodnosti existuje více. Značí se sss, sus, usu, Ssu a říkají že pokud se trojúhelníky shodují v trojici parametrů označenými písmeny v názvu věty, pak jsou shodné. Tyto kombinace jsou všechny strany, dvě strany a úhel mezi nimi, strana a dva úhly, a konečně kombinace [nejdelší strana, další strana a úhel proti nejdelší straně].
Věty o podobnosti fungují podobně, akorát nevyžadují stejnou délku stran, ale fixní poměr mezi nimi. Jsou to sss, sus, Ssu, uu.
děkuji za reakci, mě to docela stačí, protože, abych objasnila situaci, já jsem na českofrancouzské sekci a od třetího ročníku (první ročník klasického čtyřletého gymnázia) máme matiku ve francouzštině, teď máme matiku i v češtině a já si nejsem něco schopná dát do souvislostí a něco se prostě v českých a francouzských osnovách matiky liší...