Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Čau lidičky. Vůbec si neumím pomoci. Mám to zadáné jako referát, ale nevím jak začít. Pomůže mi někdo prosím, budu rád.
Kombinatorika
Uvažme pravidelný n-úhelník, n≥4. Rozdělme ho diagonálami na trojúhelníky tak, aby měl každý trojúhelník s naším n-úhelníkem společnou alespoň jednu stranu a žádné dvě diagonály se neprotínaly (vytvoříme triangulaci). Ukažte, že každá triangulace obsahuje n-2 trojúhelníků, přičemž právě dva z nich mají s naším n-úhelníkem dvě společné strany.
No a pak.
Teorie grafů
Čtrnáct fotbalových družstev je rozděleno do dvou divizí. Družstva v divizi A označíme A1, A2, ..., A7 a družstva v divizi B označíme B1, B2, ..., B7. Ukažte, že lze naplánovat turnaj těchto družstev tak, že každý z divize A bude hrát s každým z divize B během sedmi dnů, přičemž každé družstvo bude hrát každý den jeden zápas. Alespoň jedno takové rozlosování najděte, tzn. předložte seznam zápasů, které se odehrají v pondělí, v úterý, ..., až v neděli.

1) Zvolme tu nejjednodušší triangulaci (všechny úhlopříčky z jednoho bodu), ta je tvořena n-2 trojúhlníky, každý má součet vnitřních úhlů 180°, součet úhlů v n-úhelníku je (n-2)*180°. Proto když zvolíme jinou triangulaci, musí mít n-2 trojúhelníků.
2)V i-tý den bude družstvo Aj bojovat s družstvem Bk, kde k=(i+j mod 7)+1. Dokaž, že tohle funguje.
Díky za pomoc, toho si fakt cením, jen nešlo by to trochu podrobněji rozebrat, sorry jestli se zdám drzý, ale fakt nejsem inteligent v matice a tohle je moje slabší stránka. Ale jak jsem psal cením si toho, že jste mi odepslali. To se často nestává. Ještě jednou díky a fakt prosím kdyby to šlo trochu podrobněji.

u té dvojky není těžké napsat ten rozpis (řádky jsou dny, sloupce jsou A-týmy, tzn. pokud je v i-tém řádku a j-tém sloupci k, pak Bk hraje i-tý den s Aj):
1234567
2345671
3456712
4567123
5671234
6712345
7123456
Není to ten rozpis, co jsem psal výše, ale snadno nahlédneme, že podmínky splní.
U jedničky by šlo taky postupovat míň trikově, a to pomocí Eulerova vzorce. Ten nám říká, že
F-E+n=1
protože se jedná o triangulaci, tak 3F+n=2E (pokud pro každou plochu započteme tři hrany, počítáme každou krom obvodových dvakrát. Proto přičteme obvodové a máme dvojnásobek počtu hran). Máme dvě rovnice pro dvě neznámé, spočítáme F.
Trojúhelníků je n-2, s n-úhelníkem mají celkem společných n hran. Každý z nich s ním má společnou jednu hranu (těch je a) nebo dvě hrany (těch je b). Máme tedy a+b=n-2 (počet trojúhelníků), a+2b=n (počet společných hran). Rovnice odečteme a výsledek b=2 je pro nás znamením dobře udělané práce :o)
Doposud vše chápu a ta dvojka je mi úplně perfektně vysvětlena. Jen ještě takový malý dotaz ohledně vzorce 3F+n=2E. Co si mám představit pod písmenem F a co pod písmenem E. Jestli to chápu, to F nám značí jako ty hrany a to E jako plochu? Tady jsem se trochu zasekl. A jak by jsme eventuálně mohli spočítat to F. Díky za pomoc a zdravím všechny.

↑ Phoenix22:F počet ploch, E počet hran, n počet vrcholů. A F vypočítáš z těch dvou rovnic, od druhé odečteš dvakrát první.

↑ Phoenix22:Chceme dokázat, že F=n-2 (zadání). Máme rovnici F-E+n=1 (Eulerova věta) a 3F+n=2E (z vlastnstí triangulace). Vhodným odečtením těch rovnic získáme přesně to, co chceme dokázat ... nevím, co víc k tomu říct.
↑ Phoenix22: Nemohl bys, prosím, postnout jak si postupoval u dvojky?
Ta dvojka se dá načrtnout jako bipolární graf, kdy na jedné straně máš A1 - A7 a na druhé straně máš B1 - B7 a můžeš zkusit propojit podle téhle tabulky:
Tabulka se zápasy v jednotlivých dnech. Ale nejsem si jistý musím se poptat tady zkušených matematiku.
Zdravím vás. Chtěl by se zeptat ohledně te úlohy 2 - Teorie grafů.
Můžu tu úlohu znazornit graficky takhle jak jsem udělel pomocí bipartních grafů? A jestli jo jaký postub by jsem měl uvést v referátu (co by jsem tam měl napsat), aby jsem to obhajil. Namalovat to umím, jak vidíte, jen teď nevím co k tomu napsat. A jak vydíte na obrázku 2 jedná se o celkový výsledný graf s tabulkou zápasu.
Prosím prosím pomůžete mi? Předem díky.
Grafy 1 - jednotlivé dny s jedotlivými zápasy
Grafy 2 - Výsledný graf zložený ze všech předešlých grafů
↑ Phoenix22:
Podle zadání máš předložit rozpis jednotlivých zápasů,
v ten který den. Podle mě to ta tvoje tabulka splňuje.
Jako doplnění bych použil graf 1).
To jo, jen by jsem se chtěl zeptat, zda není zapotřeby nějaká ta teorie, aby to vypadalo více vědecky, aby jsem tam něco napsal a ne předal mu jen grafy a konec víš to mám na mysli, anebo nějaký postup jak jsem postupoval, jak jsem dostal ty grafy atd... No nevím jak by jsem to měl zformulovat a předložit mu to.
Chtěl by se zeptat. Myslíte, že bude stačit následovné řešešní, které uvedu zde, zda tady to řešešní můžu odevzdat i z komentáři atd...?
Doplnili by jste tam něco, jestli jo tak mi pisněte, co anebo jak by jste to provedli vy. Díky
Řešení:
Divize A, divize B
Družstva z divize A: A_1,A_2,A_3,〖A_4 〖,A〗_5,A〗_6,A_7
Družstva z divize B: B_1,B_2,B_3,〖B_4 〖,B〗_5,B〗_6,B_7
Jednotlivé zápasy si můžeme znázornit pomocí grafů o 14 vrcholech každý stupeň jedna. Dále vidíme, že pro jeden den zápasu jsme zvolili jeden graf, jde hlavně o to, aby bylo přehledněji znázorněné, ve který den bude hrát jednotlivé družstvo.
Výsledná tabulka se seznamem zápasů vypadá následovně.
Pokud bychom vzali a na sebe naskládali všechny odehrané dny, dostaneme tady ten graf, viz níže, který má celkem 14 vrcholů, každý jeden vrchol obsahuje sedmý stupeň. Jak je vidět je dost nepřehledné. Představme si, že by bylo ještě více družstev – více vrcholu a více odehraných zápasu. V jednom grafu, jak jsem uvedl níže, by to nebylo ale už vůbec čitelné.
Kondr napsal(a):
↑ Phoenix22:Chceme dokázat, že F=n-2 (zadání). Máme rovnici F-E+n=1 (Eulerova věta) a 3F+n=2E (z vlastnstí triangulace). Vhodným odečtením těch rovnic získáme přesně to, co chceme dokázat ... nevím, co víc k tomu říct.
Ahoj, taky bych mela k tomu 2 dotazy...
1) dle ruznych zdroju (napr. http://cs.wikipedia.org/wiki/Rovinn%C3% … AFv_vzorec) je Eulerova veta F-E+n=2 a ne 1, jak uvadis ty. Muzes mi rict, jakym zpusobem se dobrat k te jednicce misto dvojky? ;-)
2) v zadani je, ze ten prvni priklad by se mel resit pomoci kombinatoriky a ten druhy pomoci teorie grafu. Eulerova veta ale podle me uz patri do teorie grafu a ne do kombinatoriky. Takze neexistuje jeste nejake jine - vice kombinatoricke a mene graficke - reseni?
diky komukoliv za odpoved ;-)

↑ cinique:S tou Eulerovou větou: asi nejjednodušší zpusob, jak rozpor vysvětlit, je ten, že já do F nepočítám tu nekonečnou oblast mimo n-úhelník.
Co se týče kombinatorického řešení, dalo by se postupovat indukcí. Pro trojúhelník i čtyřúhelník je oblastí n-2. Předpokládáme, že to funguje pro k-úhelník a ukážeme to pro k+1-úhelník. Takový k+1-úhelník je úhlopříčkou rozdělen na t-úhelník a s-úhelník, ty jsou dalšími úhlopříčkami dle indukčního předpokladu rozděleny na t-2 a s-2 oblastí. Teď musíme najít vztah mezi k, t a s, ale to již jistě nebude problém.
Další alternatiou je použít součet vnitřních úhlů, to je také řešení na pár řádků.
Ten dovětek o těch "právě dvou" oblastech jsem vyřešil bez grafových pojmů i před tím a pro ten mě žádné alternativní řešení nenapadá.
Na tomto je pěkně vidět, že jsou kombinatorika a teorie grafů provázané, na jednom konkurenčním fóru mají třeba kategorii kombinatorika a cpou do ní i teorii grafů.
↑ Kondr:
Taky mně napadla indukce, ale nevím si s ní rady.
Mně ta indukce nějak nejde, nelze to tady ukázat? Začátek chapu ale pak už nevím. Anebo nešlo by tady vložit jedno kompletní řešení z vysvětlením aby jsem to pochopil, kde dělám chybu a kde mám mezery v matice. Už to počítám hodně dlouho, ale ne a ne přijít na výsledek. ;-(
Pomůže někdo? Dnes anebo maximálně zítra už musím odevzdat a mám jen 2. přiklad kompletní, ale ten první není kompletní a to je nevím jak pro jiné ale pro mě dost špatné. ;-(
↑ Phoenix22: Taky se připojuju k Phoenixovi, jestli by to nešlo ukázat. Moc by mi to pomohlo. Díky moc.
Pomůže mi někdo s tou indukci? Prosím prosím, vůbec nevím, spíše nedaří se mi. Potřebují to odevzdat dnes a ten zápočet z matiky fakt potřebuji. Možná si myslite, že čekám na konečné výsledky a basta, ale to není pravda. Tady u sebe mám hromadu popsanou papíru a už nevím, kde mi stojí hlava. Proto tak prosím. Všem díky za pomoc.
↑ Kondr: Upravim link - http://bart.math.muni.cz/~brkos/files/r … eni146.pdf
Chtěl jsem se ještě zeptat, našel jsem tuto větu - Celý mnohoúhelník je tedy těmito úhlopříčkami a úhlopříčkou (u) rozdělen na:
(r − 2) + (s − 2) = r + s − 4 = n − 1 = (n + 1) − 2 trojúhelníkových oblastí. Když uvážíme například 6-úhelník, tedy by jsme měli dostat to, že je tvořen 4.trojúhelníky, a dosadíme za (n + 1) − 2, dostaneme 5.trojúhelníkových oblastí. Nemělo by to být -> (n + 1) − 3 ? tím by jsme dostali správně, že 6-úhelník je tvořen 4.trojúhelníkami.
Stránky: 1