Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 12. 2008 18:00

vaanha
Zelenáč
Reputace:   

Rovnice elipsy.

Zdravím. Mám problém s příkladem, kde mám zjistit rovnici elipsy podle její excentricity a souřadnic bodu, který jí náleží. Zadání je následující:

"Napište rovnici elipsy, která má excentricitu e=\sqrt{2}, její osy leží v osách x,y a která prochází bodem M[2,\sqrt{6}]. Dále určete souřadnice vrcholů a ohnisek. Vypočtěte úhel průvodičů bodu M."

Věřím, že znalost její rovnice mi pomůže odhalit ostatní výpočty, které mám získat. Předem díky úspěšnému řešiteli.

#2 04. 12. 2008 13:17 — Editoval Marian (04. 12. 2008 13:19)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Rovnice elipsy.

↑ vaanha:
Nacházejí-li se obě osy elipsy na souřadnicových osách, je nutně $S=[0,0]=O$. Proto rovnice elipsy má tvar
$ \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1. $
Pro excentricitu elipsy platí identita $b^2+e^2=a^2$. Odtud dosazením zadané hodnoty excentricity a úpravou vztah $b^2=a^2-2$. Elipsa má také procházet bodem $M=[2,\sqrt{6}]$. Celkem po dosazení do rovnice elipsy máme
$ \frac{2^2}{a^2}+\frac{(\sqrt{6})^2}{a^2-2}=1. $
V této rovnici přeznačíme $A=a^2$ a máme
$ \frac{4}{A}+\frac{6}{A-2}=1. $
Odstraněním zlomků dostaneš kvadratickou rovnici ze které vypočítáš hodnotu A>0. Zpětně lze pak snadno dopočítat hodnotu a>0 a tudíž ze vztahu $b^2=a^2-2$ taktéž hodnotu b>0.

Zbytek snad zpracuješ sám.

Zápatí