Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
No ten vektor tu rovinu protíná, že?
Čili já bych vypočetl úhel, terý spolu svírají. A pak bych podle goniometrických funkcí vypočítal ten kolmý průmět. Vypadá to vlastně, jakobych na lavici nakreslil rovinu, nalepil na ni tužku jako vektor a podíval se na to zezhora.
Vzniká tam vlastně jakýsi trojúhelník, kde vektor je přepona a výsledný průmět bude přilehlá odvěsna k úhlu, který spolu svírají rovina s vektorem. Pokud získáš úhel, pak cos(úhel)=x/u, kde x je hledaný kolmý průmět.
EDIT: Z vektorů roviny udělej jeden vektor pomocí vektorového součinu, pak odchylku roviny a přímky reprezentované vektorem u.
No, já myslel, že musím doplnit bázi podprostoru W o ortogonální doplněk. a Potom by kolmá projekce tohoto vektoru v podprostoru W byla 0*(1,2,1) + 0*(-2,1,1) + 7* tento doplněk.
Ale doplněk mi vychází jako (-13/6,4/6,5/6) a to se mi moc nezdá. A že by tedy projekce byla (-81/6,28/6,-35/6)... Něco asi dělám špatně
(-13/6,4/6,5/6) opravdu neni kolme k (-2,1,1)
Jinak, ja myslim ze resene priklady tohoto typu jsem behem studia vidal ve sbirkach bezne. Jestli je neco i na netu, to nevim.
Stránky: 1