Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám menší problém s tím vypočítat následující rovnice:

Počítal jsem to asi 4x jinak a pokaždý mi to vyšlo úplně jinak a nevychází mi to. Pomůžete mi prosím někdo? díky.
↑ Milan1236000:
Stroj:
Odkaz
Prvý krok riešenia by mohlo byť odstránenie neznámej
z posledných dvoch rovníc vynásobením druhej rovnice číslom -13 a zrátaním s treťou rovnicou.
Potom vyriešiť sústavu dvoch rovníc s dvoma neznámymi a, b.

↑ ((:-)):
To je ale hrozně divné. Předtím jsem to počítal jenom sčítací metodou a pokaždé mi to vyšlo jinak, ale ted jsem to spočítal metodou dosazovací a vyšlo mi to hned na poprvé stejně jako na wolfram alfa. Jak to? Nevím o tom že bych někde při té sčítací metodě dělal něco špatně... Ale hlavně že už to vyšlo. Díky.
↑ Milan1236000:
Ahoj.
No - počítať úlohy o polnoci nemusí byť to pravé ...
Ja používam dosadzovaciu metódu iba výnimočne, a to vtedy, keď je dosadenie triviálne, ináč riešim sústavy eliminačnou metódou.
Postupom, ktorý som popísala vyššie mi vyšiel zlomok pre a. Nechcelo sa mi s ním počítať ďalej, lebo som nevedela, či som sa nepomýlila, tak som to "hodila" do stroja...
Na nájdenie chyby by bolo treba vidieť Tvoj postup (stačí drobná nepresnosť a výsledok je zlý...), čo už asi nie je nutné, predpokladám.
Maj sa pekne.

Ok. Já to v tý wolfram alfě jak si mi dala ten odkaz tak jsem se koukal na ty 4 jeho postupy jak to počítal a divil jsem se jak to tak divně spočítal těma metodama.. no ale hlavně že to spočítá... Taky se měj pěkně a ještě jednou díky :)