Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň
Mám vypočítať približnú hodnotu ![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{0,9}$](/mathtex/0d/0dac33f3d6abd43e91f7e3f3842e744c.gif)
pomocou aproximácie funkcie ![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{1-x}$](/mathtex/bf/bfae7402f2997238e04893bdb5b15558.gif)
Taylorovým polynómom 2. stupňa v strede 0. Keďže si nie som istý tým či som správne pochopil zadanie, riešil som to takto:

![kopírovat do textarea $f(x) = \sqrt[3]{x} = x^{\frac{1}{3}}$](/mathtex/eb/ebcd937dcf3ec335153b47d3fd1fe9ac.gif)

Riešil som to podľa vzorca
Výsledok by mal byť správny, ale nerozumiem tomu "stredu" pri Taylorovom polynóme, takže domnievam sa, že som to vypočítal inak než úloha chcela. Mohol by niekto môj výpočet poopraviť, prosím?
Ďakujem
↑ macher1:
V zadání chtěli použít funkci
, tys použil
. Takže ano, vypočítal jsi to jinak.
Edit: ano, to mi nevyšlo, viz Brano dole. Původně jsem ty funkce napsal obráceně, když jsem sem kopíroval ten TeX. Díky Branovi za opravu.
Vypocitane to mas spravne, len v zadani sa to chcelo inak. Mal si aproximovat funkciu
pre
a pouzit rozvoj v
. Mozes si to skusit a uvidis, ze clen po clene bodes mat tie iste cisla, len budu inak interpretovane, vysledok bude samozrejme ten isty.
↑ macher1: asi jsi při derivování zapomněl na vnitřní fci
↑ macher1:
Řekl bych že zapomínáš na derivaci vnitřní funkce. Ty derivace jsi ovšem nevypsal, tak těžko říct.
Stránky: 1