Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Příklad zní takto:
Určete
tak, aby chyba obdelníkového pravidla pro výpočet
byla nejvýše
.
tzn., že musí platit:
(Jelena - oprava TeX)
ale max 2.derivace (tedy -sinx) na intervalu
je přece 0, kdybych brala celou fci tak je max 1...co je správně? Díky za radu
musí platit:
-(b-a)/24*h^2* max 2.derivace f(x) v absolutní hodnotě, x je z uzavřeného intervalu od 0 do pí

↑ KateřinaDardová:
Zdravím,
opravila jsem Tvůj zápis v TeX - pro zápis derivace můžeš používat ^{prime}. Souhlasí to?
Pokud je třeba najít maximum 2. derivace, potom se hledá nulová hodnota 3. derivace (zřejmě jen nepozornost v úvaze) nebo tak, jak navrhuješ, - maximální hodnota 2. derivace na uvedeném intervalu z vlastností funkce sin(x), což je pro pi/2 a |-sin(x)|=1. Je to v pořádku? Děkuji.
↑ jelena:
Souhlasí, díky, sice nevím co myslíš tou nulovou hodnotou 3. derivace, ale došlo mi, že jsem nevzala v úvahu tu absolutní hodnotu, teď to samozřejmě vyjde 1. Děkuji
↑ KateřinaDardová:
není za co.
Napsala jsi:
ale max 2.derivace (tedy -sinx) na intervalu
je přece 0
rozuměla jsem, že jsi položila
a našla řešení
(tedy jako vyšetření extrému funkce pomocí derivace). Ale zřejmě jsi jen určila maximální hodnotu, kterou může
na intervalu nabývat. A neuvážila absolutní hodnotu, jak upřesňuješ v dalším příspěvku.
V každém případě pro vyšetření maxima 2. derivace požadované pro použití do vzorce chyby můžeme v případě "složitějšího zápisu" 2. derivace považovat 2. derivaci za samostatnou funkci
a vyšetřujeme extrémy
, jak je zvykem z průběhu funkce. Tedy s použitím 1. derivace
, což je zároveň 3. derivace f(x). Jelikož hledáme extrém na intervalu, tak přistupujeme jako ke hledání globálního extrému na intervalu.
Zde však byla 2. derivace známou funkci, u které maximum se určoval jen z vlastností funkce.
Věřím, že je všechno objasněno. Lze označit za vyřešené? Děkuji.
↑ jelena:
Jasná věc, děkuji mnohokrát...
Stránky: 1