Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Už delší dobu hledám vysvětlení zvláštního optického jevu. Pro pokus potřebujete papírový kruhový kotouč. Jeho jednu polovinu vybarvíte černou barvou (to je na připojeném obrázku ta spodní, nechal jsem ji bílou). Ve druhé polovině silnými černými čarami narýsujete části soustředných kružnic, jakési kruhové segmenty (cca 30°), podle obrázku:
Nyní kruh roztočíte. Jedna sada segmentů se zbarví modře, druhá sada segmentů se zbarví červeně. Když kruh roztočíte opačným směrem, barvy se vymění. Neuvádím rozměry, protože záleží i na rychlosti otáčení, tloušťce čar a také (zdá se mi) na způsobu osvětlení. Já jsem používal kotouč asi 15 cm v průměru, otáčky jsem mohl regulovat, ale někdy se dařilo při otáčení i na hrotu tužky. Když se pokus podařil, byly barvy velice výrazné (svítivé). Pro tento pokus jsem nikde nenašel vysvětlení. Tuším, že možná efekt souvisí nějak se způsobem dráždění citlivých buněk v oku.
↑ Iktomi: Ahoj! Je to úžasné!
Vnímanie svetla, vnímanie hmotnosti, vnímanie dĺžky..atď sú tak zložité biochemické pochody, že sa niet čo diviť, keď nás niečo očarí.
No pozri napr. len tu
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Bio … %9Bn%C3%AD
Na ceste signálu až do nášho vedomia, stojí toľko diferenciálnych rovníc, že sa ....