Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim vas,
Mam trochu problem s jednim prikladem. Mam u stromu T ktery ma uplne parovani dokazat ze ma vrchol stupne jedna sousedici s vrcholem stupne dva. Problem je v tom ze nevim jak takovy strom vypada. Samozrejme jsem se pred tim nez jsem napsal tento prispevek snazil neco o nem vygooglit ale neuspesne.
Diky moc za kazdy hint! ( hodil by se nejaky obrazek )
Vygooglit není problém:
http://en.wikipedia.org/wiki/Matching
http://en.wikipedia.org/wiki/Bipartite_graph -- tam je i obrázek grafu s kompl. párováním (tzv. bipartitního grafu)
Jinak u téhle úlohy ten strom zakořeň a zjisti, s jakým vrcholem může sousedit list, který je nejdál od kořene.
Názvosloví beru odtud: http://cs.wikipedia.org/wiki/Strom_(graf)#Zako.C5.99en.C4.9Bn.C3.BD_strom
1) Ve stromě si mohu zvolit jeden vrchol a nazvat ho kořenem
2) Existují vrcholy, které od něj mají maximální vzdálenost
3) Tyto vrcholy jsou listy
4) Jeden z nich označím L1
5) Rodiče vrcholu L1 označím P
6) Potomci vrcholu P jsou L1,L2,...Lk.
7) Mezi žádnými dvěma vrcholy Li, Lj nevede hrana
8) Vrcholy Li nemají žádné potomky
9) Vrcholy Li sousedí pouze s P
10) Párovací hrana z Li vede do P, a to pro všechna i od 1 do k
11) k=1
13) Vrchol P není kořenem, protože má jediného potomka a graf má víc než 2 vrcholy
14) Vrchol P sousedí jedině se svým rodičem a vrcholem L1
15) Vrchol P má stupeň 2
16) Vrchol L1 sousedí jedině s vrcholem P
17) Vrchol L1 má stupeň 1
18) Jsme hotovi :o)
Pokud budou nejasnosti, napiš u které věty a proč.
↑ Kondr:
Diky moc za rady, no jeste se musim na par veci zeptat:) Hlavne bych potrebovala vedet jak ten strom vůbec vypadá... Jestli vypada zhruba takto
nebo jak jsi psal predtim odkazoval na tohle: . Kdybys to nějak jednoduše znázornil, moc by mi to pomohlo ... Jinak tve vysvetleni jsem docela pochopila, az na body 9-11. Tam jsem se trochu ztratila. Nenašla jsem pořádně pojem párovací hrana, co to znamená že Li sousedí s P a taky jsem moc nepochopila to k=1. Vím, že je to se mnou trošku těžší ale prosím o trpělivost:) Děkuji moc za pomoc.
↑ vilem:Zkus si přečíst alespoň některé příspěvky v tomto vlákně ;)
↑ leniczka:První obrázek je strom bez úplného párování, druhý graf s úplným párováním, který ale není strom. Obrázek jsem k tomu loni kreslil vašemu kolegovi:
Modré fleky jsou vrcholy, černé fleky párovací hrany a růžové fleky ostatní hrany. Omluvte sníženou kvalitu obrazu ;)
Co se týče bodu 9, tak ve stromě každý vrchol sousedí pouze s rodičem a dětmi. Protože Li nemají žádné potomky, sousdí pouze s rodičem.
Bod 10 využívá toho, že z každého vrcholu vychází nějaká párovací hrana (párování je úplné). Jediná hrana, která vychází z Li, vede do P, je proto párovací hranou.
Bod 11 vychází z toho, že kdyby existovaly vrcholy L1,L2 spojené s P, pak by podle bodu 10 hrany PL1 a PL2 byly párovací, což nelze. Proto je jen jeden vrchol Li, a to L1.
Kondr napsal(a):
Názvosloví beru odtud: http://cs.wikipedia.org/wiki/Strom_(graf)#Zako.C5.99en.C4.9Bn.C3.BD_strom
1) Ve stromě si mohu zvolit jeden vrchol a nazvat ho kořenem
2) Existují vrcholy, které od něj mají maximální vzdálenost
3) Tyto vrcholy jsou listy
4) Jeden z nich označím L1
5) Rodiče vrcholu L1 označím P
6) Potomci vrcholu P jsou L1,L2,...Lk.
7) Mezi žádnými dvěma vrcholy Li, Lj nevede hrana
8) Vrcholy Li nemají žádné potomky
9) Vrcholy Li sousedí pouze s P
10) Párovací hrana z Li vede do P, a to pro všechna i od 1 do k
11) k=1
13) Vrchol P není kořenem, protože má jediného potomka a graf má víc než 2 vrcholy
14) Vrchol P sousedí jedině se svým rodičem a vrcholem L1
15) Vrchol P má stupeň 2
16) Vrchol L1 sousedí jedině s vrcholem P
17) Vrchol L1 má stupeň 1
18) Jsme hotovi :o)
Pokud budou nejasnosti, napiš u které věty a proč.
Chápu to dobře že toto jen ten důkaz nebo jsem stále mimo ??
ok takze ten obrazek, co si nakreslil vyse je bez uplneho parovani, podle bodu 10. Chapu to dobre? Jeste nejak nerozumim tomu bodu 13. Mohl by ho tu nekdo objasnit??
Toto je me zadani:
Nechť strom T na 2n, n≥2, vrcholech má úplné párování. Dokažte, že T má vrchol stupně 1, který je sousední s vrcholem stupně dva.
Poznámka: Úplné párování v grafu G je množina nezávislých hran (žádné dvě nemají společný koncový vrchol) v grafu G taková, že každý vrchol grafu G je koncovým vrcholem přesně jedné hrany tohoto párování.
Je mozna na to odpovedet, tak jak to tu rozepsal Kondr???
↑ gavec:graf, co jsem kreslil já, úplné párování má, jsou to ty černé hrany. bod 10 se vztahuje pouze na potomky vrcholu P, které jsme označili jako Li.
bod 13 můžeme přeformulovat takto: kdyby byl P kořenem, byl by v grafu pouze P a jeho potomci. Protože má ale jen jednoho potomka, měl by graf jen dva vrcholy a to není možné.
Jinak ano, má odpověď je řešením tvého referátu do Diskrétní matematiky :)
↑ gavec:Aj, sorry. Jsem to kreslil už loni a nikdo si nestěžoval :o) Aby měl úplné párování, je potřeba přidat tomu vrcholu ještě jednoho potomka připojeného černou hranou.
↑ gavec:Z toho, že k=1 neplyne, že graf má 3 vrcholy. Navíc každý strom s úplným párováním, který má alespoň tři vrcholy, má alespoň 4 (počet vrcholů v grafu s úplnným párováním je sudý).
Stránky: 1