Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, vyřešila jsem tuto úlohu a chci se zeptat jestli ji mám správně:
Cyklista vyjel z města rychlostí 18 km/ h . Za 1,5 hodiny vyjel za ním automobil týmž směrem a dohonil ho za 50 minut. Jakou rychlostí jel automobil a v jaké vzdálenosti od města cyklistu dohonil?
tohle je můj postup.
60 min. + 30 min. + 50 min. = 140 min.
140:60=2,33 h x 18 = 41.94 h - ujel cyklista
41,94 : 50 = 0,8388 x 60 = 50,33 km/h - ujel automobil
s1 = 18 x 2,4 = 43,2 km
automobil jel rychlostí 50,33 km/h a dohonil ho ve vzdálenosti 43,2 km od města.
Předem děkuju za kontrolu. :)
↑ mijina:
Hlavná myšlienka nie je zlá, ale:
Zápis je chybný, okolo "rovná sa" nemôžeš písať veci, ktoré sa nerovnajú.
Neoplatí sa pracovať so zaokrúhlenými údajmi, lepšie sú zlomky.
41.94 h - ujel cyklista
nemali byť hodiny, ale kilometre (a sú nepresné).
Vďaka rôznym zaokrúhľovaniam výsledok nemáš dobrý - len približný tak v dráhe ako aj v rýchlosti...
Dráhy oboch vozidiel sú rovnaké, takže prejdenú dráhu si vypočítala už v prvej úvahe pre cyklistu...
Skús to ešte raz so zlomkami, vychádza to pomerne pekne ...

Priklad som podobny priklad na precvicenie:
http://www.hackmath.net/cz/slovni-ulohy/pohybovka2/501
PS. zlomky a desatinne cisla s presnostou na 2 desatinne miesta pri beznych skolskych vypoctoch su takmer ekvivalentne....
↑ petrik_ch:
Ahoj - ver tomu, že nie...
Tá dráha vyjde so zlomkami presne 42 km...
Keď sa zaokrúhľuje a zaokrúhľuje, tak potom miesto rovnakých dráh vyjde to, čo v tejto úlohe:
Jedna dráha 41,94 a druhá 43,2. Pritom skutočná dráha v oboch prípadoch je 42 km a pri počítaní v zlomkoch vyjde bez problénov úplne presne.
Rýchlosť podobne, skutočná je myslím 50,4 km/h - presne.
Nehovorím, že v prípade expresného výberu odpovede, keď sú veľkosti výsledku dostatočne rôzne nestačí zaokrúhlený odhad, ale v tejto úlohe je nakoniec krásne vidno nevýhodnosť zaokrúhľovania...