Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Hejnator:
Ahoj :),
tak vynechal bych řeči, kdo je méně chytrý a kdo více (rozumněj. blbý nejsi ty ani oni). Člověk nikdy neví, kdy udělá chybu - to se stává i nejlepším.
Teď k příkladu:
V[2; -5]
d: y+6=0
Zjišťujeme parametr a to asi takto:
Vzdálenost vrcholu od řídící přímky vyskočila jako jedna, dále víme, že tato vzdálenost je rovna polovině parametru p, tudíž stačí z této rovnice vyjádřit p a získáme hodnotu parametru, jdeme na to:
Když dosadíme do rovnice paraboly, tak dostaneme výsledek, který vychází těm tvým neznámým ;)
Jinak jsem teď naprosto vygumovaný, tak si nejsem vůbec jistý, jak jsem přišel na tento výpočet. Proto budu přímo nadšený, když můj postup napadneš a postaráš se o obhajobu vlastního postupu a vlastního výsledku ;)

↑ O.o:
Vše (asi) v pořádku, jen úprava, která na výsledku nic nemění. ax_0 jsi přepsal jako 0\cdot 0 místo 0\cdot 2.
Puntičkář :)
Kdybych měl být jó magor, tak napíšu, že a^2 + b^2 => 0^2 + 1^2, ne 1^2 + 0^2.
Jó jó jó, jšem šťoura, navíc línej psát [tex] :)
↑ halogan:
Nazdar :)
Ouch! Takových drobností a v jednom příspěvku? Safra, asi se budu muset příště podívat, co to vůbec píši ;). Vkaždém případě jsem rád, že jsi upozornil, protože ty nuly a další dosazování jsem chtěl napsat (vrámci lenosti ;)), tak abych to později nemusel nikde rozepisovat - tzn. vlastně to mám jakoby dosazené drobet chaoticky a někde i snad nepřesně .)
Ještě jednou díky ^.^
PS: Jak to má více řádků, tak se mi to také nechce do texu psát ;)