Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 12. 2008 20:29

Hejnator
Zelenáč
Reputace:   

Divné výsledky parabola

Zadání:  Napište rovnici paraboly, která má vrchol V[2,-5] a řídící přímku: y=-6.

Mé výpočty: p=12
                  $(x-2)^2=24(y+5) $

A jim všla rovnice takto: $(x-2)^2=4(y+5) $

Prosím Vás jsem blbej já nebo oni? Jestli já, tak mi napište kde dělám chybu.

#2 03. 12. 2008 22:53

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Divné výsledky parabola

↑ Hejnator:

Ahoj :),

tak vynechal bych řeči, kdo je méně chytrý a kdo více (rozumněj. blbý nejsi ty ani oni). Člověk nikdy neví, kdy udělá chybu - to se stává i nejlepším.

Teď k příkladu:

V[2; -5]
d: y+6=0

Zjišťujeme parametr a to asi takto:

$  v(V; d) = \frac{ax_0+by_0+c}{\sqrt{a^2+b^2}} = \frac{0 \cdot 0+1 \cdot (-5)+6}{\sqrt{1^2+0^2}} = \frac{1}{\sqrt{1}} = 1  $

Vzdálenost vrcholu od řídící přímky vyskočila jako jedna, dále víme, že tato vzdálenost je rovna polovině parametru p, tudíž stačí z této rovnice vyjádřit p a získáme hodnotu parametru, jdeme na to:

$  \frac{p}{2}=v(V;d) \ -> \ p = 2 \cdot 1 => p=2  $

Když dosadíme do rovnice paraboly, tak dostaneme výsledek, který vychází těm tvým neznámým ;)

Jinak jsem teď naprosto vygumovaný, tak si nejsem vůbec jistý, jak jsem přišel na tento výpočet. Proto budu přímo nadšený, když můj postup napadneš a postaráš se o obhajobu vlastního postupu a vlastního výsledku ;)

#3 03. 12. 2008 22:59

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ O.o:

Vše (asi) v pořádku, jen úprava, která na výsledku nic nemění. ax_0 jsi přepsal jako 0\cdot 0 místo 0\cdot 2.

Puntičkář :)

Kdybych měl být jó magor, tak napíšu, že a^2 + b^2 => 0^2 + 1^2, ne 1^2 + 0^2.

Jó jó jó, jšem šťoura, navíc línej psát [tex] :)

#4 03. 12. 2008 23:15

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ halogan:

Nazdar :)

Ouch! Takových drobností a v jednom příspěvku? Safra, asi se budu muset příště podívat, co to vůbec píši ;). Vkaždém případě jsem rád, že jsi upozornil, protože ty nuly a další dosazování jsem chtěl napsat (vrámci lenosti ;)), tak abych to později nemusel nikde rozepisovat - tzn. vlastně to mám jakoby dosazené drobet chaoticky a někde i snad nepřesně .)

Ještě jednou díky ^.^

PS: Jak to má více řádků, tak se mi to také nechce do texu psát ;)

Zápatí