Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohl by mi nekdo pomoct vypocitat tuto ulohu? Ja vlastne ani poradne nechapu co po mne chteji, tak kdyby me mohl nekdo popostrcit. Dekuju je to ten zakrouzkovany priklad 557.
http://db.tt/oSUnc3aS
Vyjdi z definice měrného odporu, jehož hodnota je dána
. Měrný odpor je definovaný jako odpor jednotkové délky a jednotkového průřezu vodiče, tedy
, zde S je průřez vodiče, ten můžeš stanovit pomocí údaje na posuvném měřítku, R je odpor vodiče, pro něj platí Ohmův zákon
, kde U a I odečteš na měřidlech (U=4,5 V, I=1,5 A). To jsou právě ty elektrické hodnoty, které ze zapojení můžeš zjistit. Ten obrázek je nakreslený dost nepřehledně, ale kdyby sis to překreslil, viděl bys, že ampérmetr měří el. proud protékající konstantanovým drátem, voltmetr měří napětí na tomto drátu. Oni se tě ptají na délku drátu. Ta se z obrázku nedá určit (část drátu je tam dokonce smotaná jako spirála). Ale je to poslední neznámá v rovnici pro měrný odpor
, kterou jsem tu napsal. Takže, z údajů na měřidlech určíš celkový odpor drátu R, z údaje na posuvném měřítku určíš průřez S (jako plochu kruhu daného průměru), z rovnice pro měrný odpor
(jeho hodnota je daná) určíš délku drátu l, na kterou se ptají. To je vše.