Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ iveta1996:
Ahoj, kde je problém?
Pythagorovu větu určitě znáš.
↑ iveta1996:
Postupuj takto:
1. (to je přepona v pr.ú.tr. o odvěsnách 1 a 1)
2. (to je přepona v pr.ú.tr. oodvěsnách )
3. (to je přepona v pr.ú.tr. o odvěsnách )
↑ iveta1996:
Potřebuješ si číslo 7 rozložit na součet dvou druhých mocnin. Nejvýhodnější je = (je tam aspoň jedno celé číslo - dvojka). Následuje stejný problém s odmocninou ze 3, takže , a s odmocninou ze 2, což je
Tdď budeš rýsovat postupně tři grafy (souřadnicové osy x, y - stačí jen kladné poloosy).
1. graf - sestrojení odmocniny ze 2: na ose x i y si vyznač číslo 1 a jejich spojnice je rovna odmocnině ze dvou
2. graf - odmocnina ze 3: na jedné ose si vyznač číslo 1 a na druhé odmocninu ze dvou - přeneseš z předchozího grafu; spojnice těchto značek (čísel) je odmocnina ze tří
3. graf - odmocnina ze 7: na jedné ose si vyznač číslo 2 a na druhé odmocninu ze tří - přeneseš z předchozího grafu; spojnice značek je odmocnina ze sedmi
Srozumitelné? :)
↑ Honzc:
Nemyslela jsem to jako převyprávění (nicméně děkuji za pochvalu...), ale třeba vůbec neví, která bije, ne? Prostě krok po kroku, jak jsem zvyklá z práce ;)
Da se taky pouzit jen jedna Pythagorova veta. Muzu hledat preponu a odvesnu, tj. dve cisla jejichz rozdil druhych mocnin je 7. Takove cisla se mi podari najit, protoze divam-li se postupne na rozdily druhych mocnin , dostanu presne licha cisla .
Jak ale potom sestrojit pravouhly trojuhelnik s preponou delky 4 a odvesnou delky 3? Nakreslim si preponu vodorovne a vzpomenu si, ze pravouhle trojuhelniky nad preponou preci umi vyrobit Thaletova kruznice!
Skoro se najednou zdá, že jste doteď všichni odpovídali na dotaz Janci. V čem je problém?:) (předpokládám, že si to někdo zase špatně vyloží)
↑ Aknell:
Máš pravdu, přece by ses v práci nehnala, pěkně pomalu krok za krokem :). Ale jinak máš asi pravdu :).
↑ nejsem_tonda:
Mi to připomíná jednu věc to co jsi napsal o lichých číslech.
Ahoj prosím potřebovala bych poradit jak vypočítat tento matematický příklad: V lichoběžníku ABCD se základnami AB a CD a ramenem BC kolmým k základnám platí: AB=5cm,CD=3,6,BC=2cm.Vypočtěte délky jeho úhlopříček.
Předem děkuji za odpověd:)
↑ laura:
Nabudúce si založ, prosím, vlastnú tému ...