Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 12. 2012 18:53

lucille
Reputace:   

průsečíky kružnice s přímkou v gaussově rovině

ahoj, bohužel jsem nucena vrátit se k příkladu, který mi tu už pomohl vyřešit vanok, ale zjistila jsem že jsme úplně nesplnili moje zadání.
mám zadanou kružnici $|z-(4+6i)|=5 $ a přímku dvěma body $z_1=(3+3i), z_2=(7+5i)$. mám urči průsečíky přímky a kružnice, ALE NESMÍM "z" rozložit na a+bi.

u kružnice to není problém, její obecná rovnice je:
$z\bar{z}-z\bar{z_0}-\bar{z}z_0+z_0\bar{z_0}-r^2=0$
konkrétně tedy:
$z\bar{z}-z(4-6i)-\bar{z}(4+6i)+27=0$

u úsečky jsem použila vztah: $z-z_1=t(z_2-z_1) $ pro t z $\mathbb{R}$
z toho vyplývá, že $\frac{z-z_1}{z_2-z_1}$ je reálné číslo, tedy platí
$\frac{z-z_1}{z_2-z_1}=\bar{(\frac{z-z_1}{z_2-z_1})}$ protože pro reálná čísla platí $a=\bar{a}$

po dosazení a upravení mi vyjde rovnice přímky $z(4-2i)-\bar{z}(4+2i)-12i=0$

je správně teď pokračovat řešením těchto dvou rovnic jako soustavy o dvou neznámých $z$ a $\bar{z}$ ??

• (téma jako vyřešené označil(a) lucille)

#2 24. 12. 2012 10:01

pietro
Reputace:   187 

Re: průsečíky kružnice s přímkou v gaussově rovině

↑ lucille:Ahoj a možno by to mohlo byť aj takto?

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-12/39700_jhvkgvb.JPG

#3 24. 12. 2012 11:24

lucille
Reputace:   

děkuji, už mám vyřešeno.
a mimochodem obrázek si umím nakreslit taky, ale to prý jaksi není dostačující řešení, protože obrázek nelze dokázat:-)

#4 24. 12. 2012 13:50

vanok
Reputace:   742 

Poznamka:
V kazdej forme, aj v tejto parametrickej  ( inac dufam, ze si rozmyslala aky moze byt  parametr $t$ ) nevyhnutne pouzijes ze $z$ sa pise vo forme $a+bi$.
Zakazat nejaku formu riesenia, to sa moze stat niekedy na strednej skole, ak ucitel chce aby ziaci riesili nejake cvicenie podla medotody videnej v triede.
No na vysokej skole, som nikdy nepocul, ze vyucujuci moze zakazat nejaku metodu...
A inac aj tvoj problem ma este aj ine metody  riesenia.

Co sa tyka grafickeho riesenia, to je tiez dokonale riesenie
Staci ho dobre presentovat.
Priklad: napisat,( v tvojom probleme) ze z grafu sa zda, ze riesenie problemu su body A, B ...a potom ukazat na danych rovnicach, ze to riesenie skutocne vyhovuje danemu problemu, dovoluje urobit konkluziu, ze ide o riesenie problemu.  Oddelit geometricke cvicenie od jeho grafickej representacie je absurdne

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 24. 12. 2012 15:13

lucille
Reputace:   

ano dekuji:-)
ja řeším všechno nejdřív graficky pokud to jde, ale ve škole mi tohle řešení neuznají, musí ho doprovázet výpočet. každopádně už mám vše a moc děkuji za všechny rady.

Zápatí