Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, bohužel jsem nucena vrátit se k příkladu, který mi tu už pomohl vyřešit vanok, ale zjistila jsem že jsme úplně nesplnili moje zadání.
mám zadanou kružnici
a přímku dvěma body
. mám urči průsečíky přímky a kružnice, ALE NESMÍM "z" rozložit na a+bi.
u kružnice to není problém, její obecná rovnice je:
konkrétně tedy:
u úsečky jsem použila vztah:
pro t z 
z toho vyplývá, že
je reálné číslo, tedy platí
protože pro reálná čísla platí 
po dosazení a upravení mi vyjde rovnice přímky 
je správně teď pokračovat řešením těchto dvou rovnic jako soustavy o dvou neznámých
a
??
↑ lucille:Ahoj a možno by to mohlo byť aj takto?
Poznamka:
V kazdej forme, aj v tejto parametrickej ( inac dufam, ze si rozmyslala aky moze byt parametr
) nevyhnutne pouzijes ze
sa pise vo forme
.
Zakazat nejaku formu riesenia, to sa moze stat niekedy na strednej skole, ak ucitel chce aby ziaci riesili nejake cvicenie podla medotody videnej v triede.
No na vysokej skole, som nikdy nepocul, ze vyucujuci moze zakazat nejaku metodu...
A inac aj tvoj problem ma este aj ine metody riesenia.
Co sa tyka grafickeho riesenia, to je tiez dokonale riesenie
Staci ho dobre presentovat.
Priklad: napisat,( v tvojom probleme) ze z grafu sa zda, ze riesenie problemu su body A, B ...a potom ukazat na danych rovnicach, ze to riesenie skutocne vyhovuje danemu problemu, dovoluje urobit konkluziu, ze ide o riesenie problemu. Oddelit geometricke cvicenie od jeho grafickej representacie je absurdne
Stránky: 1